Falling. În picaj
de T. J. Newman
T. J. Newman este o iubitoare a cărților și a zborului. A fost însoțitoare de zbor timp de 10 ani și a lucrat pentru două linii aeriene cunoscute în America, Virgin America și Alaska Airlines. Ea a mărturisit că a scris o mare parte din cartea sa Falling. În picaj în timpul zborurilor sale, când pasagerii ei dormeau. Aceste este romanul ei de debut, un thriller întunecat, care m-a ținut ca pe ace până la ultimul capitol, plin de mister, de sentimente contradictorii, de nemărturisiri, de suspans. Capitolele erau scrise din perspectiva mai multor personaje, uneori povestindu-se despre trecutul lor, pasaje scrise cu un alt font decât întâmplările prezentului, ca niște viziuni paralele. De fiecare dată când dădeam pagina, mă cuprindea o frică pe care o înfruntam citind.
Pe parcursul cărții, se întâlnesc mai mulți termeni specifici aviației, autoarea mărturisind că a apelat la colegii ei piloți pentru a relata întâmplarea cât mai aproape de o situație reală.
Această carte are la baza atacurile teroriste de la World Trade Center din 11 septembrie 2001. Teroriștii pe care Newman i-a creat provin din Siria, o țară din care au evadat cu greu din cauza războaielor. Aceștia vor să se răzbune pe americani, pentru că îi consideră unii dintre cei mai fericiți oameni din lume, care nu au suferit și care și-au trăit viața simplu, așa cum le-a fost dat să o trăiască. Acest substrat psihologic a fost unul dintre detaliile care mi-au atras atenția, fiind o temă nu prea des abordată în literatură, iar asocierea cu un avion pe jumătate deturnat îl face un subiect foarte concentrat și tentant în același timp.
Bill Hoffman, un pilot de avion angajat la Coastal Airlines, o linie aeriană cu baza la Los Angeles, are o familie perfectă. Carrie, frumoasa lui soție, i-a dăruit doi copii: Scott, în vârstă de 10 ani și Elise, o fetiță de câteva luni. Aceștia par să ducă o viață lipsită de griji, până când Bill este chemat la aeroport pe nepregătite pentru a opera o cursă dus-întors de la Los Angeles la New York. Fiind un pilot dedicat trup și suflet meseriei sale, căpitanul trebuie să renunțe la o competiție de fotbal la care Scott participă pentru prima oară în viață.
Înainte de a pleca spre serviciu, Bill îl întâmpină în casă pe Sam, un electrician care a venit să le rezolve problema internetului care le dădea bătăi de cap de câteva zile, apoi pleacă liniștit spre aeroport. Doar că, la câteva minute după plecarea domnului Hoffman, acest Sam îi ia ostatici pe Carrie și pe cei doi copii.
La puțin timp după ce decolează, Bill primește un apel video de la Sam, în care își vede familia sechestrată în propria casă, iar pe Carrie cu o bombă legată de ea, așa că încearcă să afle care este motivul pentru care străinul face aceasta. Atunci, Sam îi pune pe masă următoarea ofertă: fie își salvează familia, fie prăbușește avionul cu 143 de suflete la bord. Totodată, teroristul îl obligă pe pilot să arunce o canistră cu un gaz toxic în cabina pasagerilor, iar dacă nu respectă acest ordin, familia lui va avea de suferit.
Căpitanul Hoffman încearcă să negocieze cu Sam, dar nu reușește să-l îmbuneze în niciun fel. Totodată, Sam îi spune lui Bill că dacă va încerca să anunțe poliția, bomba care o acoperă pe soția lui va exploda. Aceste informații îl aruncă pe pilot într-o disperare fără margini. Bill nu poate spune nimănui despre ceea ce i se întâmplă, nu-i poate spune lui Jo, însoțitoarea de zbor alături de care a îmbătrânit, nu-i poate spune lui Big Daddy, celălalt însoțitor de zbor cu care a avut nenumărate curse și nu îi poate spune lui Ben, tânărul copilot cu care s-a împrietenit atât de bine în cockpit.
Totuși, temându-se pentru familia lui și fiind presat de nevinovăția pasagerilor de la bord, căpitanul Hoffman își calcă pe inimă și îi mărturisește totul lui Jo, persoana de la bordul avionului în care are toată încrederea. Din fericire, printr-un miracol, aceasta îl poate ajuta pe Bill, spunându-i că nepotul ei, pe nume Theo, lucrează la FBI. Astfel, fără ca Sam sau Carrie să știe, FBI își începe monitorizarea familiei Hoffman încă de la casa acesteia, continuând să urmărească traseul teroristului ce i-a răpit pe femeie și pe cei doi copii.
Însă nu trece mult timp și Sam își dă seama că Bill nu s-a ținut de promisiune și a anunțat autoritățile, așa că aruncă în aer casa folosind bomba de pe Carrie. În curând, Bill trebuie să acționeze și să arunce canistra cu gaz în cabina pasagerilor, fiind presat de un al doilea terorist care se află în avion, mai aproape decât și-ar fi imaginat.
Trebuie să se bazeze pe el însuși și să aibă încredere în echipaj. Trebuie să aleagă între persoanele pe care le iubește și sufletele nevinovate ale pasagerilor. Astfel, acest pilot zboară prin moarte, o moarte care nu este a lui, dar trebuie să o împartă cu oamenii inocenți ca și el. Curajul este dus la un alt nivel, iar spaima și iminența unei nenorociri au făcut ca gândirea omenească să acționeze, sperând în curmarea pericolului și evitarea morții. Cine decide, omul sau providența?
Modalitatea în care T. J. Newman îmbină iubirea de familie cu cea de carieră, alegerea dintre viața și moartea altcuiva, problemele politice și conflictul psihologic provocat de lupta alegerilor dificile au fost atrăgătoare și m-au convins că această carte este o lectură captivantă. Motivul principal pentru care am apreciat-o a fost asocierea ei cu aviația, cu zborul, cu libertatea și cu pericolul.
Toate momentele prin care Bill trebuie să treacă pentru a primi șansa de a se întoarce la viața lui obișnuită de dinainte de acest zbor și suspansul pe care l-am simțit împreună cu el și cu celelalte personaje m-au făcut să trăiesc intens experiența acestei lecturi. M-am regăsit, am gândit sub presiune împreună cu personajele, am fost mereu cu sufletul la gură. Pentru cineva ca mine, care nu obișnuiește să citească thriller, dar căruia îi place drama mai mult ca orice, Falling. În picaj este un roman foarte potrivit de inițiere în aceasta sferă a literaturii.
Comments