top of page
Sofiana Daraban

Vă dorim un zbor plăcut între online și offline



Pentru Leep, eroul cărții lui Dan Lungu Vlogger la 13 ani, împlinirea acestei vârste trebuie să fie ceva „WOW”, neobișnuit, nemaivăzut. Însă serbarea zilei de naștere în pandemie, având grijă să fii mereu protejat de virusul ucigaș, este destul de complicată. Totuși, vloggerul, căci asta era preocuparea sa principală, încearcă să găsească o soluție potrivită cu împrejurările date.

Adolescent în devenire, pasionat de comparații care îi reflectă starea și vlogger de succes, Leep, un băiat de aproape 13 ani, încearcă să găsească echilibrul între lumea virtuală și cea reală, adaptându-se la vremurile prin care trece și povestindu-le urmăritorilor săi aspecte din propria viață. Băiatul are o gașcă de prieteni în mediul online, cu care își petrece cea mai mare parte a timpului. Acesta îi vede ca pe o familie, în care poate fi el însuși și își poate împărtăși hobby-urile. Leep se retrage în această sferă electronică, departe de Ceimari, adulții tradiționaliști care impun reguli și refuză contactul cu lumea modernă. Această evadare a lui Leep din realitate  se manifestă și prin construirea unui planor cu aripi de dragon  prin care poate scăpa de ordinea celor mari și cu ajutorul căruia își poate lua zborul, crescând și încercând să își găsească propria cale. De aceea, băiatul vrea să privească tot ce îl înconjoară „live” și să își găsească singur răspunsurile la întrebări.

Alături de, camarazii săi, Skelly, Pixie, Griffo, Pikaciuu și misteriosul Pleosk, Leep descoperă secretele lumii înconjurătoare, în care infracțiunile se petrec la tot pasul, iar animalele suferă mutații inexplicabile realizate de unchiul lui Pleosk, Vladimir care, de fapt, întruchipează mai multe personaje.

Celebrul vlogger reușește să își organizeze ziua de naștere așa cum și-a dorit, conturându-și nevoia de a fi observat atât de cei din online, cât și de cei din offline și realizează, printr-o descoperire neașteptată, că și adulții, pot avea suflet de copil și sunt capabili  să înțeleagă lumea de dincolo de ecrane.

Povestea lui Leep ascunde criza prin care societatea trecea în pandemie, iar aceasta se reflectă și în mijlocul propriei familii. Dorința lui este aceea de a retrăi momentele dinaintea restricțiilor impuse și de a nu se obișnui cu „noua normalitate.”

 Cartea scrisă de Dan Lungu atrage atenția asupra problemelor pe care le provoacă o pandemie și felul în care aceasta  afectează comportamentul uman, subliniind importanța lumii virtuale într-un astfel de moment.

Vlogger la 13 ani ne determină să ne punem mai multe întrebări legate de existența noastră și de necesitatea găsirii unui echilibru între online și offline, între cum ne prezentăm pe plan virtual și cum suntem, de fapt, în realitate. Această perspectivă m-a făcut să mă gândesc le ce mă reprezintă pe mine și cât de mult a influențat această criză, prin care am trecut și noi, lume în care trăim. COVID-19 a însemnat o pauză de la firescul vieții în care a trebuit să realizăm că tehnologia ne poate fi și prieten, și dușman. Totodată, a augmentat temeri și frici care, în cazul unora, au ridicat ziduri în jurul propriilor suflete, o modalitate de apărare împotriva necunoscutului.

Și totuși, sunt anii pandemici pierduți? Sau a fost o cale de a conștientiza puterea tehnologiei asupra vieților noastre?

 

Sofiana Daraban, clasa a VI-a D

111 views

Bình luận


bottom of page