top of page
  • Radu Farcaș

Student în Londra… în pandemie

Fascinația încă de pe vremea copilăriei pentru istoria și cultura britanică a fost un factor important în opțiunea mea pentru începerea studiilor universitare în Londra. Bucuria admiterii la una dintre cele mai importante universități din lume a fost umbrită, din păcate, de incertitudinea generată de contextul pandemic. Cu toate acestea, începutul lui octombrie 2020 m-a găsit student în anul I la profilul Matematică și Statistică la universitatea Imperial College London, fondată în anul 1907, situată în cartierul South Kensington, ce se concentrează exclusiv pe știință, tehnologie și medicină.

Pentru mine această alegere nu a fost una deloc dificilă, întrucât afinitatea pentru matematică, economie și interesul pentru informatică au fost constante pe tot parcursul liceului. După un semestru ca student al acestei universități, vă pot împărtăși că a fost o alegere bună. Deși volumul de muncă este ridicat, cursurile sunt interesante, captivante și aplicate, iar profesorii oferă ajutor constant, prin forumuri de discuție, ore suplimentare, sistem de îndrumare personală (personal tutors). Interesant este și faptul că studenții din primul an primesc sprijin și de la studenți din anii superiori printr-un program organizat de universitate. Un alt aspect pozitiv din procesul de învățare este faptul că avem o evaluare continuă, prin examene, quiz-uri, fișe de probleme, cuantificate procentual și nu există o așa-numită sesiune, deoarece examenele sunt lunare.

Față de sistemul din România, Imperial College oferă studenților posibilitatea de a-și alege disciplinele opționale din departamentul matematică sau din altele similare, precum fizică, economie sau limbi străine cum ar fi: franceza, japoneza, spaniola. Chiar dacă în acest moment sunt desfășurate în sistem online, oferta educațională de la Imperial cuprinde și activități din cadrul societăților studenților, care sunt din diferite arii precum: sportive, culturale, religioase sau bazate pe diferite pasiuni. În acest an, m-am înscris la societatea de Investiții, la cea de Finanțe, la cea a Românilor și la cea de baschet. Din păcate, oportunitățile au fost destul de limitate din cauza măsurilor stricte adoptate de către guvernul britanic pentru a reduce numărul infectărilor cu coronavirus. O experiență inedită a fost aceea de a locui în cămin alături de alți studenți internaționali și autohtoni. Este un spațiu modern; fiecare cursant având camera proprie și bucătăria fiind comună. Deși fiecare are un program intens de pregătire, reușim în special în weekend să ne adunăm și să socializăm.

Nu aș fi reușit să ajung aici fără implicarea și competența profesorilor mei de liceu, dar și fără să mă pregătesc constant. Vă veți întreba cum puteți să ajungeți și voi la această universitate. În primul rând, trebuie să vă pasioneze domeniul pe care îl veți urma. Apoi este necesară o implicare de-a lungul anilor de liceu în diferite tipuri de activități de voluntariat, dezbateri și nu numai. Cunoașterea limbilor străine este o condiție obligatorie pentru a fi admis. Pe mine m-a ajutat și faptul că sunt autodidact, am învățat de unul singur limbaje de programare de exemplu, că am păstrat un echilibru între muncă și timpul liber (fac sport zilnic).

Privind în urmă, văd, dincolo de eforturile depuse, șansa unei cariere în domeniul financiar, dar și bucuria cunoașterii unor oameni și locuri noi. Aștept cu optimism să văd ce îmi rezervă viitorul…



Radu Farcaș este absolvent al Colegiului Național, promoția 2020, în prezent student în anul I la Matematică și Statistică, la Imperial College London. A obținut, ca elev al Colegiului Național, următoarele premii la olimpiade:

Olimpiada Națională de Economie 2019 – premiul III (acordat de Ministerul Educației Naționale)

Olimpiada Națională de Matematică 2017 – medalie de bronz

Olimpiada Națională de Matematică 2015 – medalie de bronz

Olimpiada Națională de Matematică 2013 – medalie de bronz

Calificare la Olimpiada Națională de Matematică 2019

Calificare la Olimpiada Națională de Matematică 2014


Sursele imaginilor:

Arhiva personală Radu Farcaș

756 views
bottom of page