top of page
Voluntari IX B

Romanian Science Festival, Iași, octombrie 2024 - Din experiențele voluntarilor




Ana Luiza Cojocariu, IX B

 

Comunicare și empatie

 

În urma primei zile din viața mea ca voluntar am înțeles că o persoană nu poate deveni real conștientă de cei din jurul său, percepându-i, la rândul ei, ca pe ființe umane, decât interacționând autentic cu aceștia, într-un mediu care impune familiaritate și detașare de imperativele sociale, spre o bună colaborare. Am descoperit  că voluntariatul nu este despre dezvoltarea abilităților de organizare sau de conducere, ci presupune mult mai mult de atât. Te învață să fii săritor, empatic, deschis, adică, în fapt, să fii om.

Cel mai surprinsă am fost de modul în care, noi, voluntarii, relaționam. Deși nu ne cunoșteam decât după prenume, care și acela ne era scris pe tricouri, căutam mereu să ne ajutăm unii pe alții în orice mod, astfel încât festivalul să decurgă cât mai bine, aspect care, deși la început intimidant, a devenit pe parcurs destul de plăcut, aproape liniștitor, căci nu mă mai simțeam singură, înconjurată de necunoscuți, ci ca într-o familie. Astfel, între noi au dispărut orice bariere de comunicare date poate de diferența de vârstă, sau de locul de proveniență, în finalul zilei simțindu-ne ca și cum ne-am cunoaște de o viață și nu doar de câteva ore, care, de altfel, fiind foarte solicitante, au părut a se dilata.

Cu vizitatorii am avut o oarecare interacțiune, oferindu-le ocazional băuturi sau flyere, căci, fiind voluntară la logistică, atribuțiile mele erau de altă natură, concentrându-se mai mult pe aprovizionare și asigurarea bunului demers al activităților. Aș putea spune că, astfel, am devenit mai responsabilă, însă nu este neapărat adevărat. În schimb, am conștientizat importanța acțiunilor și implicării mele, precum și efectele acestora asupra altor oameni, ceea ce consider mult mai valoros pentru dezvoltarea mea ca persoană aflată abia la începutul descoperirii de sine.

Sincer, m-am înscris la festival cu scopul de a primi o diplomă. Însă, la fel de sincer, pot spune că am câștigat mult mai mult de atât, am câștigat noi prietenii, experiență, dorință de implicare și cunoștințe despre lume, despre oameni și caracterele lor, fapt care mă determină să cred cu fermitate că voluntariatul în cadrul unei activități de asemenea influență ar trebui să facă parte din formarea fiecărui elev care aspiră către mai bine.

 

 

Amalia Albianu, IX B


Magia experimentelor

 

În cadrul festivalului RSF Iași (Romanian Science Festival) am participat ca voluntar la secțiunea chimie. În echipă cu o colegă la fel de pasionată, pe parcursul zilei, am prezentat experimentul Colorează cu varză roșie. Folosind o soluție extrasă din varză roșie am pus în evidență caracterul acido-bazic al anumitor substanțe precum oțetul, sucul de lămâie, bicarbonatul de sodiu sau amoniacul. Soluția se colora diferit în funcție de Ph, spre exemplu roșu în oțet, violet în apă și verde în amoniac. Este un experiment ușor de înțeles și realizat. Copiii au fost atrași de așa spusă magie prin care obțineam diferite culori sau de mirosul înțepător al amoniacului. Am întâlnit și elevi cu câțiva ani mai mici decât mine care au fost entuziasmați să descopere că această disciplină nu presupune doar memorarea unor formule, având și experimente a căror consecințe le putem observa în viața de zi cu zi.

Această experiență m-a ajutat să cunosc și alte persoane cu aceeași pasiune ca mine, dornici să transmită și altora microbul pentru chimie. Am învățat mai bine să lucrez în echipă, pentru a reuși să explicăm ceea ce facem și să realizăm în același timp și experimentul. Eram obișnuită ca practica să însemne doar realizarea experimentului, notarea observațiilor și bucuria mea pentru că am reușit. Însă, în cadrul festivalului, am reușit să împart această bucurie și cu publicul. Reacțiile asupra experimentului au fost diferite, fiecare copil sau părinte fiind atras de un alt aspect.

Am încheiat ziua de voluntariat cu multă oboseală, dar fericită că mi-am putut pune în practică o mică parte din experiența de laborator, aducând curiozitate, tuturor celor care ne-au vizitat. Am încă amintirea sutelor de copii interesați cu care am interacționat în cadrul acestui unic festival.

 

 

Laura Nechifor, IX B

 

Pasiuni și abilități


Această experiență ne-a maturizat, ne-a învățat să fim spontani, empatici și solidari și să fim atenți la nevoile celor din jurul nostru. De asemenea, am putut împărtăși pasiunea pentru știință cu colegii care au realizat experimente, aflând lucruri interesante de la aceștia.

Pasiunea mea pentru voluntariat a început încă de la o vârstă fragedă, când îmi doream să mă implic în orice activitate prin care puteam contribui la starea de bine a societății, a lumii ce ne înconjoară. Când m-am înscris ca voluntar în cadrul departamentului de logistică la acest festival de știință care îmbină pasiunea tinerilor și abilitățile acestora, cu puterea de a-i ajuta pe ceilalți să descopere taine din domeniul în care sunt experimentați, am știut că va fi o oportunitate de a-mi face prieteni, de a ajuta și de a mă simți utilă, senzație pe care nu o pot compara cu oricare alta.

Încă de dimineață, devreme, am fost prezentă în locul unde urma să se desfășoare festivalul, iar alături de colegii din echipa de logistică am pregătit totul cu simț de răspundere, astfel încât lucrurile să fie stabile și sigure. M-a încântat faptul că am fost puși să lucrăm în echipă, să colaborăm, aceasta fiind o abilitate foarte importantă, pe care sunt bucuroasă să mi-o dezvolt cu fiecare ocazie posibilă. Faptul că am trăit aceste momente alături de prietenii mei, a făcut ca totul să fie memorabil: ne-am distrat, ne-am îndeplinit sarcinile și am gestionat situațiile dificile împreună.

Colega mea de la departamentul de experimente de chimie, Sofia Zagan mi-a împărtășit faptul că i-a plăcut foarte mult acest festival și cum ne-am comportat toți în cadrul acestui eveniment, că și-a folosit creativitatea și dibăcia în special pentru a-i captiva pe copii, dar și pe adulți și că în ciuda oboselii simțite s-a putut distra alături de ceilalți.

În final, pot spune că am adăugat în șirul de experiențe de voluntariat, încă una, care a fost diferită de ceea ce făcusem până acum, care m-a provocat să încerc lucruri noi și să am mai multă încredere în mine.

 

 

Octavian Coțofrea, IX B

 

Să fim spontani și să găsim soluții


        Când am auzit că aș putea fi voluntar la RSF (Romanian Science Festival), am știut că trebuie să mă înscriu. Chiar dacă la început aveam dubii referitor la ceea ce o să fac, mi-am dat seama că voi fi acolo cu două dintre colegele și prietenele mele acolo, așa că am decis că nu are rost să stau atât pe gânduri și m-am înscris. În ziua festivalului am mers de dimineață cu restul voluntarilor din echipa de logistică (prin care se numără și colegele mele Ana Cojocariu și Laura Nechifor) și am ajutat la asamblarea corturilor pentru fiecare categorie.

        În timpul festivalului am ajutat voluntarii de la fiecare știință și le-am oferit câte un pahar cu cafea sau ceai fierbinte, ambele făcute de noi. Nu a fost un moment în care să avem o pauză mai lungă de cinci minute, dar nu am simțit cum a trecut timpul, deoarece am muncit în echipă. În echipa de chimie se afla ca voluntar și Amalia Albianu, colega noastră, care a făcut diverse experimente interesante, cu care ne-am petrecut pauzele și pe care am ajutat-o de fiecare dată când a fost nevoie.

         Pe lângă toate părțile frumoase, au fost și diverse accidente care ne-au împiedicat pe moment sa ne facem treaba, dar ne-am mobilizat și am trecut peste ele, pentru ca apoi să putem râde de unele evenimente nefericite. Acest voluntariat ne-a învățat multe lucruri importante. Ne-a arătat cum să fim spontani și să găsim soluții pe moment pentru fiecare problemă întâmpinată, sau faptul că trebuie să fim uniți pentru a putea face tot ce ne propunem.

 

 

62 views

Comments


bottom of page