top of page
Tiana Teodora Bitta, Daria Ștefania Palaghia

Revista ,,Spre lumină” la Muncel sau metamorfoza unui colț de rai





Tiana-Teodora Bitta & Daria-Ștefania Palaghia, XI D


    Liniște și simplitate, calm și optimism, căldură și energie perpetuă a cuvântului scris, toate acestea și multe altele definesc și înglobează experiența taberei la Muncel, un „colț de rai” în care ireversibilitatea timpului devine tangibilă prin unirea sufletelor,  în care creația nu este doar o manifestare estetică a sensibilității, ci și o modalitate de existență.


Către frumusețe      


  Astfel, pășind într-o după-amiază călduroasă în mrejele acestui spațiu de poveste, după o scurtă călătorie cu trenul, am creat, treptat, legături afective și emoționale definite prin pasiunea comună pentru creație, literatură și jurnalism, ce au determinat formarea unor prietenii menținute și luni mai târziu. Atât atelierele de educație plastică, cât și momentele destinate scrierii și realizării articolelelor au învăluit primele două zile ale experienței, plasându-le în orizontul frumosului și al armoniei unei colectivități abia formate. Astfel, am primit cu toții darul libertății în ce privește  conținuturile  articolelor, alegând să explorăm teme multiple, adresate atât sinelui,  cât și cititorilor. Plasându-le într-un univers al cunoașterii și  al descoperirii libertății naturii umane, articolele noastre, intitulate ,,Gândurile minții către suflet” de Daria-Ştefania Palaghia și ,,Dostoievski- între apocaliptic și nihilism” de Tiana-Teodora Bitta, și-au câștigat locul în revista taberei, dezvăluind, prin teme și motive, importanța fundamentală a religiei, a  credinței și a literaturii în definirea personalității umane.


În inima tradițiilor    


Totodată, momentele festive precum dansul horei în portul popular românesc și cântatul imnului taberei Muncel, atât vocal cât și cu instrumente, au învăluit aerul de munte cu aplauze, râsuri  și cu  amintiri ale păstrării unor tradiții și obiceiuri autohtone, care au transfigurat tabăra într-un loc sacru și inaccesibil sufletului uman neexperimentat în arta creației. De asemenea, vizitele la Casa Memorială  „Ion Creangă”, la Cetatea Neamțului și în satul din apropierea taberei, Mogoşeşti-Siret, alcătuiesc harta unei expediții literare prin trecut, oferind  o oază de liniște, inspirație, dar și o modalitate de a retrăi istoria neamului românesc prin cufundarea în veșnicia misterului și a magiei acestor locuri.


O experiență împreună     


În ultima zi a taberei, entuziasmul așteptării a luat sfârșit în momentul decernării diplomelor revistelor câștigătoare, cea a școlii noastre, Spre lumină,  luând premiul întâi cu un punctaj aproape maxim. Totodată, după zile întregi de muncă în echipă, revista „Lauri” a taberei Muncel a prins culoare prin intermediul picturilor cuprinse în paginile sale, viață prin poveștile fantastice ale elevilor de gimnaziu și o personalitate unică datorită confesiunilor unor adolescenți preocupați de căutarea și definirea propriei persoane. Revista a ajuns, în final, să poarte în sine bucăți rupte din sufletele autorilor, unindu-ne pe toți sub semnul creației și marchează singura dovadă palpabilă a coborârii sacrului în profanul existenței, chiar dacă doar pentru o clipă. În aceeași seară, focul de tabără din mijlocul pădurii Călugăra, simbol de origine celestă al purificării, cauză și călăuză a vieții, a unit sute de suflete creatoare, atât de asemănătoare și diferite în același timp, marcând finalul unei experiențe revelatoare pentru ființele aflate în continuă căutare.


         Tabăra la Muncel a reprezentat, cel puțin pentru noi, metamorfoza unui colț de rai, intrarea neașteptată într-un spațiu paradiziac al liniștii genezei și al energiei veșnice a artei, aflată într-un continuu proces al creației. Această experiență, marcată de unicitate, a constituit, totodată, un pasaj de trecere dintre două lumi distincte, cea a problemelor cotidianului și cea a descoperirii esenței creației prin libertate, unitate și frumos.



Imagini: arhiva personală Tiana Teodora Bitta și Daria Ștefania Palaghia

86 views

Comments


bottom of page