top of page
  • Maria Petrache, Antonella Malfara, Miruna Onofrei

Proiect Erasmus+: Climate Action Starts from Local Level - Comportamentul ecologic individual

Maria Petrache, clasa a XI-a E

Miruna Onofrei, clasa a X-a A

Antonella Malfara, clasa a XI-a D

 

În perioada 20 noiembrie- 24 noiembrie, Colegiul Național a găzduit elevi și profesori de la școlile partenere din Grecia, Italia, Turcia, Letonia și Lituania cu prilejul proiectului Erasmus+, Climate Action Starts from Local Level, în cadrul căruia s-au desfășurat activități diversificate, inovative, cu scopul promovării comportamentului ecologic și creșterii gradului de conștientizare cu privire la impactul acțiunilor individuale asupra mediului înconjurător. Într-o societate aflată în permanentă schimbare este esențial să ne cunoaștem și să ne asumăm responsabilitățile pentru a asigura un viitor sustenabil generațiilor ce vor urma. Educația joacă un rol semnificativ în acest proces, ajutând oamenii să înțeleagă interconexiunile complexe dintre acțiunile individuale și impactul acestora asupra ecosistemului nostru.



Astfel, proiectul a abordat aceste teme prin activități și prezentări atât educative, cât și încărcate de vitalitate, de suflul entuziast al unei generații determinate, pregătite de lupta pentru schimbare. Pe parcursul celor 5 zile am legat prietenii deosebite, mozaicul de limbi și culturi oferind proiectului un plus de personalitate și unicitate. Mobilitatea nu s-a rezumat doar la îndeplinirea obiectivelor proiectului, ci a creat o platformă pentru schimburi culturale, dialog și colaborare construind o rețea internațională dedicată sustenabilității și promovării comportamentului ecologic.

În prima zi a proiectului, am dat drumul programului cu turul școlii, urmat de câteva activități de ice-breaking cu teme centrate pe ecologie. În continuare, fiecare grup format din elevii și profesorii din țările partenere și-a prezentat pe rând țara, orașul și școala. Pe parcursul prezentărilor cu siguranță fiecare dintre ei a aflat o nouă informație referitoare la cultura și modul de viață al participanților acestui proiect. După pauza de prânz , cu toate că vremea nu a fost în totalitate de partea noastră, am început turul orașului Iași. Punctul de pornire a fost statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii, iar ultima oprire a fost Palatul Culturii. Pe drum, ne-am oprit și la Teatru , la Mitropolie, la Mânăstirea Sfinții Trei Ierarhi, la Școala Gheorghe Asachi, dar și la Palatul Roznovanu, unde am avut minunata ocazie de a vizita interiorul clădirii și de a ne întâlni cu Primarul orașului Iași. 

Ziua a doua a fost plină de activități provocatoare și inspiraționale. Pentru început, un grup de elevi de la Colegiul Naţional a prezentat un experiment de chimie, cu scopul de a arăta impactul pe care îl au emisiile de dioxid de carbon asupra planetei. Prin arderea etinei, elevii au putut vizualiza amploarea poluării care se produce zilnic. În cadrul aceleiaşi activităţi, s-au expus modalităţile prin care şi tinerii pot contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

În continuare, elevii au participat la conferința „Go on Green!”, care s-a desfășurat în Sala de Festivități a Colegiului Naţional. Aici, tinerii au avut oportunitatea de a se informa despre teme contemporane cruciale, precum upcycling-ul, consumerismul, impactul publicității asupra achizițiilor, educația media și conservarea mediului. Cu ajutorul proiectelor prezentate şi al discuțiilor pe aceste subiecte, elevii au putut învăța despre greșelile umanității care provoacă schimbări climatice, despre felul în care societatea noastră a fost transformată de consumerism, despre manipularea emoțională a reclamelor care încurajează obiceiurile nesănătoase și dăunătoare mediului și despre importanța educării tinerilor pentru a înțelege corect informațiile din mass-media.

Activitatea s-a încheiat într-un mod captivant şi atractiv datorită ideilor creative de upcycling expuse de elevii şcolilor partenere, care au arătat modul în care obiectele vechi pot fi reutilizate pentru a confecționa lucruri folositoare, precum suporturi pentru birou, jucării și decorațiuni. În acest fel, elevii au înţeles că oricine se poate implica în procesul de reducere a cantității de deșeuri şi a risipei.

După conferință, elevii au participat la următoarea activitate a zilei – o discuție cu invitata de onoare a organizatorilor, Ștefania Bejan, conferențiar universitar doctor. În biblioteca ,,Titu Maiorescu”, de la Colegiul Naţional, tinerii au dezbătut cu acest expert subiectele pe care le-au explorat în cadrul activității anterioare și au avut șansa nu doar să înțeleagă cauzele care stau la baza consumerismului și manipulării abile prin intermediul mass-media, ci și să se angajeze într-o conversație captivantă cu invitatul. Elevii au învățat cum să se protejeze de influența negativă a publicității asupra luării deciziilor, cum să lupte împotriva consumerismului și analfabetismului funcțional și cum să îşi schimbe stilul de viață pentru a polua mai puțin. De asemenea, ei au avut ocazia de a-şi exprima părerea despre problemele sociale, psihologice și ecologice care îi preocupă.

În după-amiaza aceleiași zile, elevii au participat la workshop-uri recreative şi educative, în cadrul cărora au confecționat obiecte decorative din hârtie veche şi deteriorată.


Miercuri, în ziua a treia din cadrul proiectului, atât elevii și profesorii din țările partenere, cât și cei din liceul nostru, au vizitat Grădina Botanică “Anastasie Fătu”, Iași, însoțiți de un specialist care a răspuns cu drag curiozităților invitaților. Înainte de pauza de masă, elevii au participat la un joc de tip ștafetă propus de echipa gazdă, concluziile activității fiind faptul că încălzirea globală nu încetinește și că fiecare acțiune pe care o facem în viața de zi cu zi are un impact semnificativ asupra planetei. După-amiază elevii au vizitat Biblioteca Universitară “Gheorghe Asachi” și Sala Pașilor Pierduți la Universitatea Al. I. Cuza. Iar ca această zi să fie una cu adevărat completă, elevii din țările partenere au avut ocazia de a merge la cina în familie alături de elevii liceului nostru, fie la restaurant , fie în locuința proprie. 

A patra zi a însemnat călătorie. Participanții au pornit de dimineață spre Târgu Neamț, unde au vizitat mai multe obiective, precum Mânăstirea Neamțului, zimbrăria “Dragoș Vodă”. În timpul pauzei de prânz, invitații din Grecia și Letonia au propus mai multe jocuri de cooperare, viteză de reacție și memorie. Totodată, elevii liceului nostru i-au învățat mai multe dansuri tradiționale românești, precum hora și brașoveanca. Ultimul obiectiv a fost Cetatea Neamțului, iar după o scurtă drumeție s-au bucurat cu toții de un apus admirat de la înălțime. 

Ultima zi a fost încărcată de emoţie şi de suspans pentru toţi elevii participanţi. După ce au primit certificatele proiectului, tinerii au luat parte la dansuri de grup şi la momente artistice oferite de elevi ai Colegiului Naţional, care au înveselit atmosfera cu prestaţiile lor. Spectacolul a marcat încheierea primei etape a proiectului Climate Action starts from Local Level, iar elevii şi-au luat rămas-bun de la colegii lor din școlile partenere, cu care au legat prietenii strânse şi cu care vor mai colabora în viitor pentru a continua misiunea echipei care a pus bazele acestui proiect: aceea de a produce o schimbare la nivelul societății în ceea ce privește raportul dintre om şi mediu.

 

 

Profesor coordonator, Cornelia Mihaela Fiscutean:


Proiectul CALL (Climate Action Starts from Local Level) este o invitație la o călătorie în care am pornit fizic pe 20 noiembrie, cu entuziasm și energie. Cu prilejul primului popas – întâlnirea transnațională din România, am trăit experiențe fabuloase, emoționante și inspiraționale. Am încredere că vom coopera în continuare fructuos, că fiecare dintre noi va contribui din răsputeri să avem un itinerariu frumos, că ne vom atinge scopul, obiectivele, țintele propuse și că vom identifica soluții pentru schimbările climatice, cea mai mare provocare a tinerei generații din zilele noastre. Vom primi forță din colaborarea noastră, din spiritul de echipă, din faptul că ne punem laolaltă ideile îndrăznețe, așa cum ne îndeamnă George Bernard Shaw: Dacă tu ai un măr şi eu am un măr şi facem schimb de mere, atunci tu şi eu vom avea în continuare un măr. Dar dacă tu ai o idee şi eu am o idee şi le schimbăm, atunci fiecare dintre noi va avea două idei!

Unul dintre produsele finale ale proiectului îl reprezintă cartea Redescoperim trecutul pentru un viitor sustenabil. Bunicii și străbunicii noștri au fost nevoiți să recicleze cât mai creativ pentru că nu aveau prea multe resurse la îndemână. Iar acum putem valoriza și valorifica această sursă de inspirație în abordarea noastră de upcycling.

Am înființat câte un club în fiecare școală parteneră. A fost o mare bucurie când Radu, elev într-a XI-a, m-a întrebat la prima întâlnire din cadrul acestui club, când va fi următoarea. I-a plăcut că plămădise ceva util cu mâinile lui și că se relaxase cu adevărat. Și dacă tot a venit vorba de Radu, din câte am reușit să-l cunosc în aceste câteva zile revelatoare din multe puncte de vedere, ar completa astfel diagrama propusă ca temă de reflecție pe parcursul proiectului:

1. Ce fac cu plăcere? – Cânt la tobe

2. Ce abilități am? – Pot organiza spectacole

3. Ce acțiuni îmi aduc bucurie? – Foundraising pentru a avea tobe în Sala de Festivități.

Ca la diagrama Venn, la intersecția celor trei întrebări relevante pentru cele trei cercuri, rezultă răspunsul la întrebarea:

4. Cum pot acționa pentru a avea un mediu mai bun în comunitate? – Organizarea unor concerte cu mesajul de a acționa pentru protecția acestuia, în urma căruia se pot colecta fonduri pentru achiziționarea tobelor râvnite de Radu. Din calculele lui, ar fi suficient ca fiecare elev din școală să doneze 5 lei în acest scop. Poate cei care vor citi articolul îl vor sprijini pe Radu în visul lui de a aduce încă un instrument muzical alături de cele două pianine în Sala de Festivități a Colegiului Național.



Sursă imagini: arhiva proiectului Erasmus+

78 views
bottom of page