„Istoria în amintiri” a fost un eveniment care a deschis pentru elevii Colegiului Național, indiferent de generație, drumul complex al istoriei, cu ajutorul memoriilor, din perspectiva invitatei noastre, celebra scriitoare Ana Blandiana. Evenimentul din 21 ianuarie 2021, desfășurat în cadrul aniversar al Zilelor Colegiului Național Iași, 193 de ani de existență, a fost coordonat de către doamna profesoară de istorie Iulia Brătescu, dezbaterea fiind organizată de către eleva Teodora Udișteanu, vicepreședinte în Consiliul Școlar al elevilor CNI, și colegii ei din clasa a X-a E (filologie).
Impresii și gânduri ale participanților
După cum spunea și Arthur Henderson, „indiferent ce facem sau ratăm să facem va influența istoria”. Această esență a fost atinsă și în timpul interviului: faptul că orice acțiune va avea o consecință asupra istoriei, fie bună sau rea. Așa am realizat importanța trecutului și cum trebuie să fim atenți la fiecare pas pe care îl facem. În discuția noastră am dat drept exemplu perioada comunistă și pe baza ei am realizat că istoria poate fi decisivă și faptul că trebuie să o învățăm pentru a nu repeta greșelile ei.
Analog istoriei, amintirile au foarte mare valoare. Citând din Sorin Cerin: „Fără amintire totul s-ar nărui”, cred că putem spune că alături de Ana Blandiana am călătorit prin amintirile domniei sale și am descoperit cât de prețioase sunt acestea în viața unui om și a unui popor.
Andreea Botez, clasa a X-a E
Evenimentul a avut ca obiectiv principal aducerea în lumină, pentru tinerii prezentului, a greutăților din perioada comunistă, din perspectiva amintirilor unei reprezentante a intelectualității care și-a păstrat verticalitatea morală, demnitatea umană, în ciuda persecuțiilor și a constrângerilor, scriitoarea Ana Blandiana. Întrebările noastre s-au axat pe istoria Memorialului de la Sighet. Cu ocazia acestui proiect, am creat și o pagină de Instagram (@cnievenimente), cu rolul de a promova evenimentele din cadrul colegiului.
Karina Balaban, clasa a X-a E
Interviul a avut un impact pozitiv asupra tuturor participanților, căci fiecare a plecat de la întâlnire mai bogat din punct de vedere cultural și cu o conștiință mai limpede asupra valorilor umane care animă spiritul unui popor în lupta pentru libertate. Doamna Ana Blandiana a însuflețit publicul prin povestirile sale despre perioada comunismului, completând peisajul istoriei recente studiate de noi în anii de școală cu autenticitatea mărturisirilor din experiența încă dureros de vie a unui intelectual cu o acută sensibilitate și o profundă înțelegere a impactului pe termen lung al unui regim totalitar asupra evoluției unui popor.
Doamna Ana Blandiana ne-a dat sfaturi, căci suntem tineri în formare – poate cel mai important dintre toate a fost „să gândim cu capul nostru, să nu ne lăsăm influențați”. Am avut plăcerea să descoperim și fragmente semnificative din orizontul recent de lectură al invitatei noastre (Memoriile Reginei Maria), precum și autorii pe care ni-i recomandă (Gabriel Garcia Marquez, Nicolae Labiș, Nichita Stănescu).
Teodora Udișteanu, clasa a X-a E
Întâlnirea cu Ana Blandiana a fost o scurtă dar intensă călătorie spre un tărâm puţin cunoscut de noi, care ne-a îmbogăţit emoțional. Amintirile ei dureroase despre un regim totalitar cu multe lipsuri şi nedreptăţi, evocate cu vocea caldă şi blândă a omului înțelept, modelat lăuntric prin suferință, ne-au adus la realitate şi ne-au făcut să sperăm că, dacă nu ne vom uita niciodată trecutul dureros, va fi imposibil să se repete.
Comentários