În Iași, toamna se numără cercetătorii, mai exact aceștia își părăsesc pentru o după-amiază laboratoarele și scot la iveală o parte dintre misterele cu care lucrează. Noaptea Cercetătorilor reprezintă, la nivel european, unul dintre cele mai relevante evenimente din sfera științelor, evidențiindu-se prin diversitate și accesibilitate. Anul acesta, pe 30 septembrie, în Grădina Palas, Universitatea “Al. I. Cuza” a adus în fața publicului experimente realizate de Facultatea de Fizică, Geologie, Chimie și Drept și, în plus față de alți ani, surpriza a venit din partea a trei activități: competiția Science Battle, prezența unor companii ce angajează tineri cercetători absolvenți ai facultăților de mai sus și un concurs prin care se va boteza o planetă îndepărtată împreună cu Steaua ei, cu nume legate de mitologia dacilor.
Publicul a fost numeros și mereu interesat, participând activ în decursul evenimentului. Dar numeroși au fost și cei implicați în organizare. Și nu mică ne-a fost bucuria de a întâlni printre organizatori trei foști elevi ai Colegiului Național Iași, actualmente studenți ai Facultății de Fizică. Să dăm, deci, cortina la o parte și să pătrundem în culisele demonstrațiilor științifice.
Andrei Sandu, student la masterat în anul I (și printre altele, șef de promoție la absolvirea studiilor de licență – lucru pe care nu ni l-a dezvăluit, dar pe care l-am aflat întâmplător apoi) și absolvent al Colegiului Național, ne-a spus câteva cuvinte cu privire la implicarea sa în desfășurarea Nopții Cercetătorilor și la semnificația evenimentului pentru cei care îl fac posibil.
Am fost organizator la două activități, cea cu telescopul şi cea cu exoplanetele. La telescop, în prima parte a serii, am avut un telescop solar şi unul normal, și am arătat oamenilor diversele elemente ce pot fi văzute la soare, iar după ce a apus soarele, ne-am uitat la Saturn, ceea ce a fost senzațional, în special copiii au fost foarte entuziasmați. După ora 9:30 ne-am uitat la Jupiter, ceea ce a fost și mai spectaculos. La a doua parte a activității cu telescopul, am avut o prezentare power point interactivă, prin care colegul meu a prezentat ce corpuri pot fi văzute pe cer. Am făcut acum ceva timp poze cu telescopul meu la nebuloasa Orion, la galaxia Andromeda, la Jupiter, la Saturn şi la Lună, explicând diversele elemente caracteristice şi modalitățile prin care acestea pot fi surprinse în fotografii. La exoplanete, Uniunea Internațională a Astronomiei a organizat un eveniment prin care se căuta un nume pentru diverse exoplanete şi sisteme, printre care și LHS3844B. Acesta are în centru o stea pitică roșie, în jurul căreia se învârte un fel se Super-Pământ foarte fierbinte. Publicul a căutat și a votat nume relevante inspirate din mitologia română şi dacică.
Despre receptivitatea publicului, Andrei crede că, deși toate categoriile au prezentat interes, cei mici au fost de departe cei mai entuziasmați:
Au fost chiar şi grupuri școlare, unii profesori au venit cu elevii și le-au spus că primesc puncte în plus sau buline roșii dacă pun nume planetelor. Copiii erau foarte receptivi. Chiar le-am prezentat motivele pentru care Pământul este plin de viață și acea exoplanetă este neospitalieră pentru oameni și am prezentat un studiu ce caz despre ce s-ar întâmpla dacă nebuloasa din care a pornit întreg sistemul solar ar fi fost un pic altfel, o evoluție alternativă și au fost foarte entuziasmați. Am participat și anul trecut, cu telescopul personal, dar a fost organizată online și nu a avut același efect.
Dar oare de ce este important ca tocmai cercetătorii să deschidă calea universului științific, l-am întrebat apoi pe Andrei:
Consider că acesta este rolul unui cercetător. Cercetătorul își pune întrebări, încearcă să le răspundă și rezultatele le interpretează și le comunică atât semenilor săi, alți cercetători, cât și publicului. Practic, asta este o parte din munca unui cercetător, să comunice știința publicului și să încerce să transmită dragostea pentru știință și cunoaștere către publicul larg, deoarece, dacă n-am reuși să facem acest lucru, am fi doar o mică grupare care ajunge la niște rezultate, dar nu le comunică. Cu ce ajută să avem niște rezultate pe care noi le păstrăm secrete și nu facem ceva util cu ele? De aceea am ales să particip la Noaptea Cercetătorilor și să prezint câteva experimente care îmi plac mie. Cu telescopul putem să înțelegem cele mai îndepărtate obiecte, să le discernem secretele. Telescopul este atât un instrument de lucru, cât și un simbol al astronomiei, și al căutării infinitului, căutării răspunsurilor. Astronomia este un domeniu foarte interesant, deoarece spațiul ascunde atâtea secrete care pot fi descoperite, planete, stele, sisteme solare. Încă nu cunoaștem dacă modelele noastre stelare sunt valide în afara sistemului nostru, nu știu exact care este procesul prin care se formează sistemele solare. Am putea spune că telescopul este un fel de stație pentru fotonii care vin de la o stea către ochiul nostru.
Implicat în desfășurarea evenimentului a fost și Mihai Octavian Buța, asemenea lui Andrei, student la fizică (în anul al III-lea) și absolvent al Colegiului Național.
La fiecare stand a fost un Șef de cort, care era responsabil cu coordonarea oamenilor de la acel experiment. Am participat la experiment cu magnetism, cu o bobină Tesla, cu becuri cu neon care se aprind. Cei mici, în general, sunt receptivi la orice, tot ce se aude și se vede. Am avut o categorie de public, oameni în jur de 30-40 de ani, care veneau și încercau să epateze cu cunoștințele lor de fizică și puneau întrebări neașteptate, de exemplu m-a întrebat cineva dacă știu cum arată condensatul Bose-Einstein și am încercat să schițez o explicație, dar nu poți zice că are o formă. Mai erau oameni care veneau cu copiii și le explicau greșit. Au mai venit câțiva profesori cu elevii și mi s-a părut foarte drăguț, mai ales că era seara și în afara programului școlar.
Tânărul a adus în discuție faptul că un element-cheie în desfășurare este pasiunea celor implicați, care va fi transmisă și publicului, aducând știința de la abstract la concret, de la teoretic la practic.
În primul rând, e important deoarece copiii au ocazia să vadă știința aplicată în mod practic, lucru ce creează un interes mult mai mare pentru public. Trebuie să le arătăm că știința e accesibilă tuturor, măcar la ideea de bază a unui fenomen. Era și atunci când eram mic Noaptea Cercetătorilor și știu că într-un an am fost și iată că acum sunt coleg cu cei care prezentau atunci. Dar, pentru mine, pasiunea pentru fizică a venit pe alte căi. De mic am avut o pasiune pentru matematică, pentru partea de profil real, iar în clasa a șasea am mers la faza națională la olimpiada la matematică.
Evenimentul s-a desfășurat și cu ajutorul lui Alexandru Machiu, cu un parcurs asemănător celor dintâi, proaspăt fizician și fost elev al Colegiului Național.
În anii trecuți am avut diferite roluri la standuri, de exemplu la standurile de plasmă, iar ultimul an a fost cel de Night Vision, unde am avut dispozitive de infraroșii și vedere nocturnă, cu care practic poți să vezi pe diferite culori în funcție de lungimile de undă. Mai mult, am avut de operat dispozitivele și de arătat participanților cum se vede prin dispozitive.
Implicarea în Noaptea Cercetătorilor pare să completeze firesc înclinația lui Alexandru spre a dezvălui misterele mari celor mici.
Îmi place conceptul de a explica lucruri noi unor persoane care vor să afle, de asta am optat pentru o carieră de cadru didactic, pentru că îmi place foarte mult să ajut oamenii să descopere lucruri noi și să văd uimirea și interesul lor pentru acestea, sclipirea din ochi mai ales la copiii mici.
Adaugă faptul că, pe lângă uriașa importanță profesională, Noaptea Cercetătorilor are și o deschidere afectivă:
Pentru mine, care am participat de cinci-șase ori, este ceva sentimental faptul că vreau să organizez și să particip, este o tradiție a facultății noastre, a comunității științifice din UAIC pentru că reunește toate facultățile cu tema științei. Ne ajută să creăm o mare familie în care să facem lucruri frumoase. Știința e un aspect important ce nu ar trebui omis sau neglijat în viețile oamenilor, mai ales am vrut să arăt că nu trebuie să ai studii specializate pentru a înțelege un fenomen, doar interes și gândire creativă.
Am avut, la rândul meu, parte de asemenea evenimente când eram mic, pentru că mama mea este tot profesoară de fizică și am mers frecvent cu ea la activități asemănătoare, inclusiv la Noaptea Cercetătorilor, am copilărit împreună cu acest eveniment. Totodată, mai este și concursul Procopiu, care are diferite probe, atât de rezolvat probleme, experimente, lucru în echipă. Sunt multe arii în domeniu în care te poți implica și realiza lucruri frumoase.
Am descoperit astfel, împreună cu participanții și cu organizatorii, că Noaptea Cercetătorilor este un eveniment ce implică deosebit de multă competență, muncă și mai ales pasiune. Ieșenii sunt norocoși pentru că orașul lor găzduiește un eveniment de o asemenea valoare.
Alexandra Enăchescu, Maria Baltag, clasa a XI-a C
Surse imagini:
Comments