top of page
Matematicieni

International Mathematics Competition - India, iulie 2024

În perioada 26-31 iulie 2024, 16 elevi ai Colegiului Naţional din Iaşi, însoţiţi de Conf.Dr. Iulian Stoleriu de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, membru al Juriului Internațional IMC, precum și de profesorii Tamara Culac și Gabriel Popa de la Colegiul Național din Iași, în calitate de leader-i, au participat la prestigiosul concurs International Mathematics Competition, desfăşurat în localitatea Lucknow, India.

Evenimentul, aflat la cea de-a XXVI-a ediție, a reunit în acest an aproape 600 de elevi și 150 de profesori din 30 de ţări, multe dintre acestea fiind recunoscute pentru rezultatele excepţionale la concursurile internaţionale de matematică: SUA, China, Hong Kong, Vietnam, Filipine, Thailanda, Taiwan, Coreea de Sud, Indonezia, Bulgaria etc. Detalii despre desfășurarea competiției, subiectele propuse participanților și rezultatele obținute se pot afla consultând site-ul oficial: https://chiuchang.org/imc/en/home-en/ .

În lunile premergătoare concursului, pregătirea elevilor a fost asigurată de Conf.Dr. Iulian Stoleriu și de o echipă de profesori ai Colegiului Național din Iași: Gabriela-Elena Zanoschi, Tamara Culac, Gabriel Popa, Elena Mihuț și Marius Farcaș. Pentru organizarea deplasării în India, un rol esențial l-a avut conducerea liceului, reprezentată de Dr. Elena Calistru, directorul instituției.

Rezultatele obținute de către elevi au fost cu adevărat remarcabile. Astfel, în competiţia individuală, Robert Isepciuc (clasa a VIII-a, prof. Gabriel Popa) și Ilinca-Rucsandra Radu (clasa a VII-a, prof. Gabriela-Elena Zanoschi) au obținut medalii de argint, iar Raluca Bânțu (clasa a VIII-a, prof. Marius Farcaș), Radu Popescu și Arthur Iacob (clasa a VI-a, prof. Gabriel Popa) au câștigat medalii de bronz. De asemenea, cinci elevi au obținut mențiuni: Diana Balan (clasa a V-a, prof. Tamara Culac), Andrei Apostol și Cristian Adomniței (clasa a V-a, prof. Gabriel Popa), Grig Ursanu (clasa a VI-a, prof. Gabriel Popa) și Agnes Munteanu (clasa a IX-a, prof. Elena Mihuț).                                                       

La proba pe echipe, elevii Colegiului Naţional din Iaşi au avut, de asemenea, rezultate foarte bune: ”Second runner Up” pentru echipa KSIII formată din elevii Ilinca-Rucsandra Radu, Robert Isepciuc, Raluca Bânțu și Adrian Răschip, precum și alte două trofee ”Second runner Up” obținute de cele două echipe KSII: prima formată din elevii Radu Popescu, Arthur Iacob, Grig Ursanu și Vlad Cazacu, iar cea de-a doua din elevii Diana Balan, Cristian Adomniței, Andrei Apostol și Patricia Grigore.

           Experienţa a fost întregită de comunicarea cu reprezentanţii celorlalte ţări participante, pe durata întregii competiții. În mod special, seara interculturală, în care concurenții din fiecare ţară au susţinut câte un program artistic cu specific naţional, a fost foarte apreciată de către copiii noștri. Ei au primit aplauzele întregii asistențe pentru felul în care au dansat „Ciuleandra” (coregrafia a fost asigurată de prof. Mădălina Afruntoaei).

           Participarea la acest concurs le-a oferit elevilor și profesorilor însoţitori oportunitatea de a descoperi câteva dintre elementele specifice universului cultural al Indiei. Pe lângă numeroasele medalii cu care s-au întors acasă, copiii și-au îmbunătățit abilitățile de comunicare și au creat legături cu tineri din alte țări și de pe alte continente, fiind buni ambasadori ai învățământului matematic din România și ai orașului Iași.




Din experiențele participanților, iată câteva mărturisiri:


Ilinca Rucsandra Radu, VIII C 

 

Vară indiană


India a fost o experiență unică pentru mine, atât din perspectiva concursului, desfășurat pentru prima dată fizic după trei ediții online, cât și din punctul de vedere al diferențelor culturale descoperite.

Primul nostru contact cu India adevărată, India celor care trăiesc acolo, care sunt parte din această cultură, a avut loc atunci când am ajuns în campusul City Motessori School, în Lucknow, unde urma să ne petrecem cele câteva zile în care s-au desfășurat concursurile (individual și pe echipe), puzzle challenge-ul și festivitățile.

După aproape două zile petrecute în avioane și aeroporturi, locul în care ajunsesem părea o altă lume: viu, plin de bucurie și entuziasm, dar și impresionant prin ceea ce se vedea dincolo de clădirile din față, în care urma să ne petrecem majoritatea timpului: o școală imensă, un simbol al schimbării pe care oamenii voiau să o producă în propria societate prin valorile promovate, pe care le-am auzit în mod repetat în timpul șederii în acest campus: pace, prietenie și înțelegere între diferite popoare și religii.

În fața școlii avea loc primirea delegațiilor, iar fiecare a primit o ghirlandă de flori de pus la gât, apoi am făcut poze, iar toate acestea s-au desfășurat într-o atmosferă veselă, plină de culoare. Principalele activități au avut loc în auditoriu, o sală imensă, unde noi, cei aproape 600 de paticipanți, am dat simultan concursul. De-a lungul perioadei petrecută la City Motessori School am participat și la trei festivități: deschiderea, seara culturală și închiderea. Dintre acestea, cel mai mult m-a impresionat seara culturală, un eveniment în care unele delegații au prezentat cântece, dansuri sau obiceiuri ale propriei țări. Mi-a plăcut cel mai mult dansul participanților din Mexic, acesta fiind rapid, dar și impresionant prin faptul că perechile făceau câte o fundă dintr-o panglică roșie în dansul lor, pe care au ridicat-o la final. Noi am dansat „Ciuleandra”, mai întâi făcând cu toții pasul pe două șiruri, apoi formând o singură linie, iar în partea mai rapidă a cântecului am format două cercuri. Cel mai frumos a fost momentul în care publicul a început să aplaude pe ritm, în timp ce noi dansam din ce în ce mai repede.

După ce au avut loc toate prezentările culturale, am servit mâncare indiană, am dansat pe muzică specifică și am schimbat suveniruri cu participanți din alte țări. Această ultimă parte a festivității mi-a plăcut foarte mult datorită atmosferei vesele. Până atunci, nu am crezut că a interacționa cu persoane din alte culturi poate fi atât de frumos, iar, mai târziu, când m-am gândit la acest moment, am înțeles cu adevărat mesajul pe care organizatorii doreau să ni-l transmită. Acesta a fost, probabil, evenimentul care mi-a arătat cât de mult se bucură indienii de fiecare clipă și cum modul lor de a gândi, de a trăi fiecare moment îi face fericiți.

După concurs, am fost într-o excursie în care am vizitat „Triunghiul de Aur” al Indiei, format din orașele Agra, Jaipur și New Delhi. Dintre monumentele văzute, cel mai mult m-au impresionat celebrul manusoleu Taj Mahal, templul hindus Akshardam și Palatul Vânturilor din Jaipur.

Taj Mahalul este, într-adevăr, impresionant, atât prin aspectul clădirilor, cât și prin semnificația sa: este un simbol al iubirii care depășește granițele timpului, care arată cât de puternică poate fi legătura dintre două persoane, dar și o dovadă a puterii omului de a crea prin dragoste. Dar, dincolo de simbolistica acestui loc, experiența noastră a fost interesantă și neobișnuită. Dacă în toate fotografiile cu acest monument vremea este senină, iar clădirea principală are un alb strălucitor, vizita noastră la Taj Mahal a fost... ploioasă. Această parte, care nu era inclusă în planuri, i-a dat un farmec deosebit.

Templul hindus Akshardam din New Delhi a fost un alt monument care m-a impresionat în această excursie, deoarece, deși era imens, fiecare parte era sculptată în detaliu. Clădirea principală era spectaculoasă atât pe dinafară, cât și pe dinăuntru: dacă în exterior pereții acesteia erau decorați cu animale atât de detaliate și de frumos sculptate în relief, încât păreau vii, interiorul era la fel de bogat, fiecare element al templului fiind o operă de artă.

Palatul Vânturilor (Hawa Mahal) din Jaipur este renumit datorită celor 953 de ferestre. Deși foarte vechi, acesta a fost bine conservat, iar asemeni întregii Indii, este plin de culoare. În interiorul clădirii, ne-am plimbat pe holurile strâmte, pe scările înguste și printre balcoanele pline de ferestre, aproape incredibil de mici, care ne ademeneau să privim străzile aglomerate și curtea interioară.

Monumentul meu preferat din India a fost, însă, Ambedkar Memorial Park unde se aflau 124 de elefanți, situați de o parte și de alta a unei alei de marmură care se termina cu o sculptură imensă. Elefanții erau înconjurați de clădiri impresionante prin aceeași bogăție în detalii. Dar cea mai frumoasă parte a vizitei în acest loc a fost când am privit apusul reflectându-se în marmura lucioasă.

Experiența din India a fost deosebită, fiind o țară autentică, impresionantă datorită culturii ei unice și a monumentelor bogate în detalii și sculpturi care dau impresia unei lumi vii, unde este prețuită bucuria din fiecare moment.

 

 

Patricia Maria Grigore, VII D

 

O lume fascinantă


India se află pe locul șapte după suprafață și pe locul unu după numărul de locuitori. Poate că unii s-ar gândi de două ori înainte să o viziteze din cauza distanței până acolo sau a modului diferit de viață, însă eu de cum am auzit de această șansă de a putea putea observa de aproape o lume atât de diferită, am și îmbrățișat ideea de a participa la un concurs internațional de matematică. Deja mă  vedeam printre cei 1,417 miliarde de locuitori experimentând viața într-o altă țară, pe un alt continent, cu obiceiuri diferite și, așa cum spun alții, urmam să mă îmbogățesc spiritual și cultural. Totul a fost matematic: un avion până în Istanbul, unul până în New Delhi și altul până în Lucknow. Adunate erau trei la dus și două la întors, adică cinci în total. Am parcurs toate datele problemei. Urma rezolvarea.

Drumul a fost ca o aventură și, ajunși acolo, am intrat în acea lume nouă mie și colegilor mei, o lume diferită cu locuri speciale care urmau să îmi rămână în memorie toată viața. Am fost primiți cu ospitalitate în stilul specific locuitorilor Indiei. Când vine vorba de tradiții și obiceiuri, India este cu siguranță una dintre cele mai interesante țări de pe glob. Imediat ne-am împrietenit cu ei și am avut parte de câteva tradiții de bun venit. În frunte am primit cate un bindi, punctul roșu care semnifică un al treilea ochi, ochiul minții sau ochiul interior, la gât ne-au împodobit cu câte un șirag de flori, am degustat din bucătăria indiană și am participat la festivitatea de deschidere a Concursului Internațional de Matematică din India (InIMC), un concurs la care participau copii din toată lumea, copii cărora, ca și mie, le place matematica.

Prima zi am fost provocați la un puzzle specific indian care la prima vedere mi s-a părut ușor, dar s-a dovedit a fi aproape imposibil de rezolvat într-un timp atât de scurt fără exercițiu și experiență. În ziua următoare au fost cele două concursuri la care am participat, cel individual și cel pe echipe. Într-o sală imensă, sute de minți au străbătut subiectele, au dezbătut în echipe și au găsit rezolvări. Minți curioase alineate în băncuțe, liniște în care îți puteai auzi pulsul, provocări matematice și multă, multă creativitate,  mă făceau să mă simt o norocoasă și să mă bucur de fiecare clipă în care am lucrat la matematică până atunci. Știința asta mă purtase pe aripile ei tocmai până în India. Eram acolo și puteam să aud ritmul de punjabi, forfota urbană, să simt mirosul autentic, să văd culorile vii, dansurile lor, să cuprind  cu ochii toate acele locuri frumoase cum ar fi Parcul Hathi, Taj Mahal, Fortul Agra, palatul Amer,  să gust ceva diferit, să ating o eșarfă de cașmir.

Următoarea zi ne-a oferit tuturor posibilitatea de a călători pe întreg acest glob prin dansuri specifice fiecărei țări participante. Ne-am îmbrăcat toți cu haine tradiționale și, în pași  de aritmetică și cu scheme geometrice, am prezentat, fiecare țară dansurile transmise din generație în generație. Am făcut un cerc geometric perfect pe ritmurile Ciuleandrei și l-am rotit cum am putut noi mai bine într-o horă de toată frumusețea.

India este o țară care sigur îți rămâne în memorie toată viața și oricand voi închide ochii, voi putea să mă întorc în acele locuri datorită celor 5 simțuri care au trait experiența autentică a Indiei. “Al șaselea simț” m-a dus acolo, ca să mă pot bucura prin celelalte 5 de această experiență fantastică plină de matematică, aventură, elefanți, zâmbete și comunicare.

 

 

Vlad Ioan Cazacu, VII E

 

O călătorie a descoperirii


Vara aceasta am avut privilegiul de a participa la Concursul Internațional de Matematică (IMC) în India, o experiență care nu doar că mi-a îmbogățit cunoștințele matematice, dar mi-a deschis și o fereastră către o lume plină de culori, arome și culturi diverse. Aventura a început cu o călătorie plină de emoții către un ținut cunoscut pentru tradițiile sale bogate și istoria fascinantă.

Concursul s-a desfășurat în orașul, Lucknow la City Montessori School, atmosfera la IMC era electrizantă, cu tineri din întreaga lume, fiecare aducând cu sine nu doar abilități matematice, ci și povești de viață unice. Participarea la acest concurs a fost o provocare, dar și o oportunitate de a învăța din metodele și abordările colegilor mei. Fiecare problemă rezolvată a fost o adevărată lecție, iar colaborarea cu alții m-a învățat cât de importantă este diversitatea în gândire.

După zilele intense de competiție, am decis să ne răsplătim eforturile cu o excursie la Taj Mahal, unul dintre cele mai frumoase monumente ale lumii. Am călătorit către Agra, iar pe măsură ce ne apropiam, emoția creștea. Ajunși acolo, am fost întâmpinați de o priveliște care mi-a tăiat respirația. Taj Mahal, cu arhitectura sa impresionantă și detaliile fine, strălucea sub razele soarelui, creând o atmosferă aproape mistică.

Vizita la Taj Mahal nu a fost doar o oportunitate de a admira o capodoperă arhitecturală, ci și o ocazie de a înțelege mai bine cultura indiană. Am aflat povestea din spatele acestui monument, construit de împăratul Shah Jahan în memoria soției sale, Mumtaz Mahal. Această dragoste profundă a dat naștere unui simbol al frumuseții și al devotamentului, iar acest lucru m-a impresionat profund. Călătoria mea în India a fost, de asemenea, o oportunitate de a întâlni oameni extraordinari. Locuitorii erau calzi și primitori, dornici să împărtășească tradițiile lor. Am avut șansa să particip la o seară tradițională, unde am observat dansuri tradiționale și am ascultat muzică populară. Această interacțiune mi-a oferit o nouă perspectivă asupra valorilor și credințelor care definesc cultura indiană.

Vara aceasta a fost mai mult decât o simplă excursie; a fost o călătorie a descoperirii, atât pe plan academic, cât și personal. Participarea la IMC și vizita la Taj Mahal m-au învățat să apreciez nu doar frumusețea matematicii, ci și bogăția culturală a lumii în care trăim. Această experiență m-a inspirat să continui să explorez, să învăț și să mă conectez cu oameni din diferite colțuri ale globului. India va rămâne mereu în inima mea, un simbol al aventurii, diversității și frumuseții.

 

 

Andrei Apostol

 

O lume a contrastelor

În mijlocul verii, după aproape două luni de pregătire cu domnii profesori coordonatori ai lotului, într-o aproape dimineață ploioasa de iulie (era ora 3 noaptea și dimineața avea să ne prindă pe drum), o parte dintre componenții lotului de 16 copii, ne urcăm în microbuzul ce avea să ne ducă la aeroportul Otopeni. Pentru mine era o provocare nouă și anume să zbor pentru prima dată cu avionul! La amiază, în aceeași zi, odată cu trecerea de porțile aeroportului, avea să înceapă cu adevărat aventura numită InIMC India. După o scurtă escală în Turcia și o mai lungă escală în New Delhi, după ce am schimbat trei avioane (niciodată nu m-am gândit ca primul meu zbor cu avionul va fi un șir de atât de multe avioane), am ajuns în orășelul de numai 4 milioane de locuitori (mare pentru noi, dar mic pentru cea mai mare țară din punct de vedere al populației), Lucknow. Acolo a fost organizat concursul de matematică, în interiorul campusului celei mai mari școli din lume (deținătoare Guinness World Record) Gomti Nagar.

După acomodarea și cazarea în campus, a urmat deschiderea oficială, concursul cu toate secțiunile sale – de logică, de matematică individual și pe echipe, un moment artistic pregătit încă din timpul școlii, premierea și vizitarea obiectivelor turistice locale.

Încă de când am pășit pe pământ indian, am fost impresionat de experiențele culturale și senzoriale trăite. Culorile vibrante, mâncarea condimentată, animalele și plantele exotice, traficul haotic care totuși se desfășoară în mod firesc, fără sa producă cine știe ce dezastre, autocarul care părea desprins din altă epocă, oamenii aparent agitați, dar pentru care timpul se scurge altfel, alăturarea șocantă dintre bogăție și sărăcie. Experiența din campus a fost pentru mine una inedită: am întâlnit copii din toată lumea, de pe toate continentele (mai puțin Antarctica) alături de profesorii lor, fiecare reprezentând o fărâmă din cultura lor. Limba nu a fost o barieră, telefonul cu aplicațiile de traducere rezolvând situația acolo unde engleza nu putea. După terminarea concursurilor și a premierii, organizatorii ne-au dus într-o excursie la un palat indian, foarte frumos din orășelul Lucknow, și la un templu cu un parc foarte frumos. Ulterior am pornit într-o excursie ce includea obiective turistice emblematice pentru India ca Fortul Rosu, Palatul de Chihlimbar și Taj Mahal.

Această călătorie, pentru mine, a reprezentat o experiență completă, dincolo de matematică al cărei scop îmi este clar ca limbaj universal. Am avut șansa să trăiesc pe viu lecțiile de istorie din clasa a V-a prin obiectivele vizitate ale unei culturi milenare, de geografie prin clima diferită – în plin sezon musonic, am fost însoțiți de ploile sale peste tot, de biologie prin plantele și animalele exotice întâlnite – palmieri, elefanți indieni, cămile, maimuțe, de engleză pentru comunicare. De asemenea, am legat prietenii cu toți copiii, iar domnii profesori au dezvoltat o relație de mentorat foarte puternică cu noi.

 

 

 

163 views

Comentarios


bottom of page