top of page
  • VI E

Inside Out 2 - Mozaicul emoțiilor adolescentine



Matei Mera, VI E

 

            Singură printre emoții vechi și noi

 

Inside Out 2 aduce din nou în fața ochilor noștri lumea emoțiilor care ne conduc viața interioară. Filmul animat este o continuare a poveștii lui Riley, acum devenită adolescentă. Ea trece printr-o etapă plină de schimbări, în care apar noi emoții ce sunt mai greu de controlat. Așadar, emoțiilor deja existente li se alătură Anxietate, Invidie, Rușine și Plictiseală. Pentru puțin timp apare în film și Nostalgie, sub chipul unei simpatice bătrâne. Ea dispare la fel de repede însă, căci Riley nu e la vârsta potrivită pentru această emoție.

Anxietate este un personaj haios ca înfățișare, cu un păr portocaliu vâlvoi și o gură până la urechi. Ea preia rapid rolul de lider, iar vechile emoții sunt alungate de la panoul de comandă. Cu Axietate la conducere, Riley începe să devină tot mai distantă față de cele mai bune prietene. Pe măsură ce ruptura dintre ele se adâncește, fata se simte tot mai singură. Devine neliniștită și i se pare că ea nu e suficient de bună, precum ceilalți de vârsta ei. Invidie are statura cea mai mică dintre toate personajele. De culoare verde-albăstrui, cu ochii mari și strălucitori, pare că este foarte inocentă, dar nu e chiar așa. Dânsa e cea care o "ajută" pe Riley să vadă ce îi lipsește, să se compare cu cei din jurul ei și să nu se poată concentra la ce are de făcut. Spre deosebire de Invidie, Rușine este opusul: un tip mare și greoi, care mai tot timpul se ascunde sub hanoracul său. El o face pe Riley să se întrebe ce cred alții despre ea. Acesta e personajul care mi-a plăcut cel mai mult, pentru că el le sprijină pe Bucurie și Tristețe când încearcă din răsputeri să restabilească ordinea în Sediul Central. Este ca un agent dublu. Plictiseală este colorată în mov și are un nas lung și ascuțit. Este mereu relaxată și tratează totul cu mult calm.

În concluzie, toate emoțiile au un rol important în viața lui Riley. Îmi doresc ca povestea ei să meargă mai departe. Am aproape aceeași vârstă ca ea și sunt curios să văd ce alte emoții pot să apară în următoarea etapă a vieții.

 

 

Miruna Timea Sztankovszky, VI E

 

            Adolescența – un puzzle de emoții contrastante

 

Vacanța de vară ne-a adus bucuria de a ne da timp să ne axăm pe ceea ce ne place: să practicăm mai mult sportul preferat, să citim cărți din diverse genuri literare și să vizionăm filme.

Ecranizarea preferată a acestei veri a fost o continuare minunată a unui film ce îl așteptam de mult. Inside Out 2 este un film apărut în cinematografe pe 14 iunie 2024. Acesta era foarte așteptat, prima parte a filmului fiind lansată în 2016 și care prezenta copilăria lui Riley, o fetiță de 11 ani din Minnesota care iubește hockey-ul pe gheață și provocările prin care trece când se mută în San Francisco. Regizorul filmului este Kelsey Mann, care pentru Inside Out 2 a lucrat alături de o echipă de specialiști în psihologia adolescenților, de aceea în ecranizare regăsim problemele corespunzătoare acestei etape a vieții, dar și posibile soluții.

Dacă ești un elev de gimnaziu sau liceu, acest film îți va răspunde la multe întrebări specifice adolescenței. De exemplu, de ce emoțiile sunt așa de benefice pentru noi? Ele ne învață cum să fim mai precauți în situații de criză sau periculoase. Emoțiile ne mobilizează atunci când suntem obosiți și nu avem motivație și ne ajută să ne adaptăm la mediul înconjurător.

Protagonista filmului, Riley, împlinește 13 ani și devine adolescentă, aflându-se astfel într-o perioada foarte tumultuoasă. Dacă în primul film Riley se confruntă cu cele cinci emoții (tristețe, frică, fericire, furie și dezgust), în următorul film, la adolescență apar noi emoții (anxietatea, invidia, plictiseala și rușinea).

  Emoțiile lui Riley, Bucuria, Tristețea, Teama, Furia și Dezgustul au creat o secțiune nouă în mintea ei, numită stima de sine. Acolo, emoțiile păstrau cele mai încurajatoare amintiri, iar din ele renășteau câteva fire de stimă de sine, astfel creând un buchet de amintiri plăcute. De fiecare dată când Riley făcea un lucru bun, stima ei de sine radia din ce în ce mai puternic. Bucuria a creat și un circuit în care putea să scape de toate amintirile neplăcute și nedorite. Stima de sine o ajută pe fată să aibă mai multă încredere în ea, să fie mai perseverentă și să țintească spre imposibil. Așa, Riley a ajuns să fie cea mai pricepută din echipa ei de hockey și să fie invitată la un antrenament cu o echipă selectată de o antrenoare importantă.

Dar, în ziua dinaintea antrenamentului de hockey, sistemul de emoții al lui Riley este dat peste cap. Trei noi emoții vin în sediu: Anxietatea, Plictiseala (Ennui), Invidia și Rușinea. Aceste emoții apar la adolescență, deoarece vom avea nevoie de ele la maturitate. Anxietatea vede că Bucuria se ocupă de toate, iar aceasta le alungă pe celelalte emoții din sediu și aruncă stima de sine a fetei în cel mai întunecat loc al memoriei lui Riley, cu ajutorul circuitului nou creat, crezând că nu mai are rost să fie în mintea fetei, crezând că va făuri o nouă și unică “Riley”. Celelalte emoții se străduiesc să găsească stima de sine a fetei și să se întoarcă la sediu.

Filmul acesta ne-a învățat ce înseamnă munca în echipă și prietenia. Ne-a mai transmis și mesajul care sigur a ajuns la toți, că trebuie să fim mulțumiți de noi înșine. Toată lumea, inclusiv copiii, a avut nevoie să audă aceasta, deoarece nu trebuie să ne schimbăm doar pentru a deveni “perfecți”, așa cum a vrut Anxietatea s-o schimbe pe Riley. În viață avem nevoie de pauze, și momente în care să ne regăsim. Poate suntem pierduți sau nu știm ce cale să alegem. Cei mici au înțeles că noile emoții care apar la adolescență sunt un semn al maturizării. Pentru părinți, această ecranizare a fost un bun prilej de a-și aminti despre propriile trăiri din adolescență, dar și o încurajare de a fi mai răbdători și atenți cu emoțiile copiilor lor. Filmul acesta ar putea fi unul dintre cele mai bune pe care le-a lansat Pixar vreodată. A fost o creație minunată, de care și copiii, dar și părinții deopotrivă s-au putut bucura.

Inside out 2 a fost un amalgam de emoții plăcute, un film pe care sigur îl vei pune la inimă. Adolescenții care au crescut împreuna cu Riley, părinții și cei care lucrează în domeniul școlar nu ar trebui să rateze acest film.

 

 

Augustin Fermeșanu, VI E

 

Fiecare emoție își are rostul ei

 

Continuarea filmului cu același nume o are în prim-plan tot pe Riley, doar că de data aceasta ea nu mai este o copilă, ci este la vârsta adolescenței. Astfel, pelicula surprinde un mare carusel de sentimente încă de la început, când noile emoții și-au făcut apariția, și până la final, când, cu suișuri și coborâșuri, fiecare emoție și-a găsit rostul. Așadar, pe lângă emoțiile de bază, deja familiare, cum ar fi Furia, Tristețea și Dezgustul, apar altele noi, precum Plictisul sau Rușinea. Însă, lupta principală se dă între Bucurie și Anxietate.

Am observat că, deși la început Anxietate pare un personaj bun, iar noile emoții, Plictiseală, Rușine și Invidie o susțineau, spre finalul filmului, când Anxietate preia controlul absolut, forțând-o pe Riley să facă lucruri mult prea dificile pentru ea, emoțiile rămase încearcă să o oprească, dar fără succes. Lupta continuă până la atacul de panică al fetei, evidențiat de contrastul dintre așteptările celorlalți, surprins în replicile: Nu sunt destul de bună./ Sunt un om bun. Bucurie și-o dorea pe Riley exact așa cum era ea, cu toate calitățile și defectele ei, în timp ce Anxietate și-o dorea perfectă: în comportament, în exprimare, chiar și la hochei, care s-a transformat dintr-o joacă într-un un mare chin.

Unul dintre momentele mele preferate din film este spre final, când Bucurie și prietenii ei, întorși din exil, au oprit odată pentru totdeauna purtările și așteptările exagerate ale Anxietății față de Riley. Mi s-a părut foarte impresionant, deoarece, la un moment dat, în timp ce Bucurie explica faptul că nu este emoția principală și că nu este singură, Anxietate a început să plângă.

Ultima mea observație face referire la scena când Bucurie scapă de emoțiile negative legate de anumite greșeli, nedându-și seama că, de fapt, și acele amintiri o defineau pe Riley. Fără aceste amintiri, ea nu avea cum să învețe și să se corecteze. În concluzie, acest film este unul foarte emoționant și complex, care explică perfect viața de adolescent pe înțelesul tuturor.

Vă îndemn cu mare plăcere să urmăriți acest film!

 

 

Ștefan Spiridon, VI E

 

            În mozaicul emoțiilor de adolescent

 

Filmul Inside Out 2 mi-a plăcut foarte mult, deoarece este vorba despre un copil care are aproximativ vârsta mea și care trece prin tot felul de întâmplări mai mult sau mai puțin stresante. Inside Out 2 a fost lansat după aproape zece ani de la prima parte a filmului (Inside Out 1 a apărut în anul 2015), dar este la fel de amuzant ca și prima parte, poate chiar mai atractiv pentru că prezintă problemele adolescenților. Încă din filmul Inside Out 1 am aflat despre primele emoții care locuiesc în mintea lui Riley: Bucuria, Tristețea, Furia, Frica și Dezgustul. Ele au condus comportamentul lui Riley de la început.

Când Riley devine adolescentă, alte noi emoții își fac apariția: Anxietatea, Rușinea, Invidia și Plictiseala. Acestea se ivesc într-o noapte în timp ce vechile emoții dormeau liniștite când pornește alarma. Butonul Pubertate este apăsat și o echipă de muncitori zgomotoși vin la panoul central și fac tot felul de modificări.

Toate noile emoții sunt puternice: Anxietate e un spiriduș portocaliu veșnic agitat, plin de energie, gata mereu să dea o mână de ajutor, dar care este permanent speriat că ceva rău i se va întâmpla lui Riley. Rușine e un uriaș transpirat care se ascunde mereu sub gluga hanoracului. Invidia este o răutate mică și verzulie, care chiar dacă este mică, poate face mult rău. Plictiseala apare ca o femeie slăbănoagă care lenevește mereu cu telefonul în mână, lungită pe un șezlong și care nu poate fi deranjată în niciun fel. În câteva scene apare și Nostalgia, o bătrânică amuzantă.

M-a mirat că Anxietate putea prevedea viitorul lui Riley și nu mi-a plăcut că a blocat într-un borcan toate celelalte emoții vechi pentru a putea prelua controlul asupra lui fetei. Motivul pentru care Anxietate vrea să fie la conducere este acela că Riley este adolescentă acum. El le strigă vechilor emoții: ”Riley are nevoie de emoții mai sofisticate decât voi!”

M-a impresionat cât de ambițioasă era Riley, care în fiecare dimineață, la prima oră, își făcea antrenamentul pe gheață. Nu mi-a venit să cred că până și Bucurie, care era veselă mereu, și-a pierdut entuziasmul și a început să țipe când toți strigau la ea să găsească imediat un motiv de bucurie ca s-o liniștească și înveselească pe Riley.

Un alt moment din film care mi-a atras atenția a fost acela în care mama lui Riley o întreabă cum a fost în tabără. Cu toate că emoțiile din capul fetei sunt pe cale să explodeze, Riley îi răspunde calm mamei sale spunând că a fost în regulă (OK!), moment în care emoțiile din capul părinților încep să se agite. Părinții nu sunt mulțumiți cu un răspuns așa de scurt, după ce fata a fost plecată de acasă atâtea zile, dar Riley nu mai vrea să discute cu părinții toate problemele ei. Personajul meu preferat a fost Plictiseală, deoarece mi-a plăcut faptul că este relaxată în orice situație.

M-a amuzat foarte mult ideea filmului și anume aceea că în mintea noastră ar putea trăi toate emoțiile pe care noi le simțim și că ele își dau mâna pentru ca noi să fim bine și să fie un echilibru între emoțiile pozitive și cele negative.

Dacă în Inside Out 2 apar emoțiile adolescenților, sunt foarte curios dacă Inside Out 3 va fi un film despre emoțiile adulților. Chiar aș vrea să văd continuarea acestui film pentru a înțelege cu ce se luptă adulții sau ce ne așteaptă când vom mai crește. Până atunci, ce poate fi mai frumos decât copilăria, când totul pare perfect și singura grijă este ce aromă de înghețată să alegi! Dar copiii cresc și filmul arată că în viață trebuie să fim mai buni, calmi, mai puțin furioși sau agitați, să facem ceea ce ne place, să îi respectăm pe ceilalți dacă vrem să fim tratați la fel, să nu renunțăm la ceea ce ne dorim să realizăm și să luptăm mai mult pentru a obține ce vrem.

Inside Out 2 este un film minunat, care amuză pe oricine indiferent de vârstă. Deci vă invit să urmăriți acest film captivant, care demonstrează că toate grijile și necazurile pot fi depășite, dacă emoțiile sunt dirijate corect de mintea noastră!

99 views

Comments


bottom of page