top of page
Ana Patricia Moroșanu, Ilinca Crețu

Experiența Next Tech Lab

Ceea ce, în primele luni de școală online, ne-a fost pus în față, literalmente, pe ecrane și ni s-a părut ocazia perfectă să luăm o notă de zece, a devenit, în mod neașteptat, o experiență care ne-a învățat despre lucrul în echipă și, mai mult, ne-a deschis orizonturile către un domeniu nou și provocator: robotica.

În cadrul concursului Next Lab Tech, ediția 2020-2021, s-au înscris sute de participanți mai mici (secțiunea gimnaziu) și mai mari (liceenii), din întreaga țară. În urma unor cursuri interactive online, fiecare dintre noi a susținut un test. Acesta a fost alcătuit din mai multe întrebări cu două variante de răspuns, de tip complement simplu. Din punctul nostru de vedere, a fost o provocare plăcută, nu foarte solicitantă, care nu ne-a verificat numai abilitățile de reținere a informației, ci și creativitatea. Din zecile de elevi care au trecut la etapa următoare, doar câțiva, din fiecare oraș, au fost selectați să primească kitul gratuit de construire a robotului Miro, făcut să urmeze un traseu de 364 de centimentri (Follower-Line Basic). În anii trecuți, când finala s-a ținut la București, participanții întâlnindu-se față în față cu organizatorii și juriul, le-a fost pus la dispoziție și robotul Tecnicus, al cărui scop era să învingă altă mașinărie de același tip, într-o confruntare sumo. În etapa finală a acestei ediții, punctajul se acordă atât pentru durata parcurgerii traseului, echipa noastră înregistrând un timp de 35 de secunde, cât și pentru abilitățile de sumarizare și prezentare ale membrilor echipei. A trebuit să realizăm un videoclip în care să vorbim despre experiența noastră cu robotul, despre lucrul în echipă, în special motivațiile și provocările din spatele pașilor spre succes ai lui Miro.

Nu știu... nu pot ... Oare este corect ceea ce fac ? De ce nu funcționează ? Acestea erau gândurile care jonglau prin mintea noastră, derutându-ne constant, pe parcursul întregii experiențe. În ciuda celor spuse, această competiție și-a lăsat plăcut amprenta asupra conștiinței noastre, căci am realizat că adevăratele impedimente sunt impuse chiar de noi înșine. Și bineînțeles, este greu să îți dai seama de asemenea lucruri, de unul singur. Next Tech Lab mi-a oferit o parteneră extraodinară, dar și o prietenă de neînlocuit. Pe cont propriu, sub presiune și departe de zona de confort a universului meu cognitiv, în capul meu ar fi existat un conglomerat de idei dezordonate, al căror potențial ar fi fost mult mai greu de exploatat.

Prin urmare, am învățat să prețuim munca în echipă, am învățat să colaborăm și să ne lărgim orizonturile, privind lumea prin diferite lentile, ascultând ceea ce are de spus fiecare, fie că este bun sau rău. Am profitat de neprețuitul noroc de a avea familia aproape, de a avea suportul necondiționat al prietenilor noștri, al altor colegi mai mari de la Național, dar și profesori, care ne-au dat sfaturi și ne-au instruit. Le-am ascutat poveștile și am dedus că, într-adevăr, cea mai frecventă caracteristică pe care am întâlnit-o la oamenii de succes este aceea că îşi înving tentaţia de a renunţa. Perseverenţa şi răbdarea sunt rezultatul faptului că vezi imaginea de ansamblu a lucrurilor.

Deși drumul către aceste calități este plin de îndoieli, fiți consecvenți și, în același timp, fiți mai detașați, lucrați cu pasiune, priviți viața ca pe un joc important și mulțumiți-le celor din jur că vă dăruiesc căldură și sprijin, așa cum noi vom dedica aceste cuvinte celor care ne-au făcut să râdem și să chicotim, când poate nu eram cu zâmbetul pe buze, vecinei ce ne-a ajutat cu o rolă de bandă izoler pentru traseu și celor care au contribuit până și cu un neînsemnat șurub la roboțelul nostru Miro. Semnat, echipa SPP (Seriozitate. Perseverență. Perspicacitate)


Ana Patricia Moroșanu, Ilinca Crețu, clasa a X-a D


Sursele Imaginilor:

Arhiva personală Ilinca Crețu, clasa a X-a D

31 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page