Experiența Erasmus Bulgaria
Online Media Presence: Let’s Fight Hate Speech and Discrimination
Înainte de începerea școlii, am avut oportunitatea de a participa la un proiect Erasmus+, unde am făcut cunoștință cu oameni frumoși. Oameni care aveau de spus câte o poveste unică, fiecare dintr-un loc diferit. Toate acestea aveau însă un scop comun: învățarea prin mijloace nonformale, precum şi conștientizarea problemelor cu care ne confruntăm în societatea actuală.
Tema proiectului a fost reprezentată de “Hate speech”, iar prin analizarea acesteia, am înțeles importanța manifestării aprecierii față de cei din jurul nostru şi a bucuriei datorate fiecărui moment petrecut împreună, fără vreun manual sau vreo lecție scrisă. Alături de tineri turci, bulgari, cehi şi spanioli, am învăţat lucruri pe care singură le-aş fi descoperit după o perioadă mult mai îndelungată. Am analizat îndeaproape diverse prejudecăţi care duc la probleme cu care ne confruntăm, încercând să ne punem atât în pielea victimelor, cât şi în locul agresorilor, devenind regizori pentru o zi, chiar scenarişti şi actori. Am citit articole ce nu păreau să se mai termine, pentru a înţelege perspectivele pe care trebuie să le avem în vedere; am jucat apoi piesele pe care le-am scris, protagoniştii fiind persoane afectate de rasism sau de alte probleme ce vin din refuzul de a accepta că în diversitatea noastră avem, de fapt, nenumărate lucruri în comun. Am devenit doctori, poliţişti, profesori, chiar şi fostul preşedinte al Americii, totul pentru a înţelege perspectivele diferite ce creează disputele pe marginea prejudecăților de care încercăm cu toţii să scăpăm. În fiecare pauză dintre ateliere, încercam din răsputeri să câștigăm timp pentru a ne cunoaște mai bine, pentru a putea să ne deschidem sufletele unii în fața celorlalți, să ne împletim, pentru câteva zile, destinele, înainte de a ne întoarce la viața de acasă.
Chiar dacă “acasă” înseamnă, cel puțin în perioada copilăriei și a adolescenței, orașul natal, casa părinților, a bunicilor, sau a unei persoane dragi ce mereu ne așteaptă cu brațele deschise, pe parcursul zilelor petrecute în mijlocul grupului intercultural, “acasă” a însemnat malul Mării Negre, alături de zâmbete și hohote de râs datorate glumelor traduse cu greu din limba maternă. A însemnat pași grăbiți în mare, ce au dus la fiori pe care mai târziu i-am regretat, căci apa era prea rece, apoi jocuri de copii în timp ce ne feream de alge și de raci. A însemnat nopți nedormite, când încercam să nu îi deranjăm pe cei deja prea obosiți, cu alte râsete zgomotoase. Dimineți cu mic dejun parcă mereu prea devreme, prânzuri cu prea multă mâncare și prea puțin timp rămas, după-amiezi cu plimbări printr-un oraș complet necunoscut, Obzor. Un oraș în care, indiferent unde te-ai afla, auzi marea. Apusuri splendide, care îmi aminteau de picturile impresioniste, petreceri cu străini ce s-au dovedit a fi, de fapt, printre cele mai dragi persoane pe care le-am cunoscut vara aceasta.
A însemnat o după-amiază întreagă în care am dansat prin jumătate de oraș, când am transmis tuturor energia noastră bună, fericirea imposibil de descris că ne-am cunoscut și că suntem acolo, împreună, trăind cu intensitate fiecare moment. O după-amiază petrecută alături de localnici, care ne-au împărtășit nebunia și entuziasmul mișcându-se alături de noi pe ritmurile bucuriei, pe muzică pe care nu era nevoie să o înțelegem, căci o simțeam, în mijlocul străzilor goale. O altă după-amiază în care am jucat volei pe plajă, cu alți localnici dornici să ni se alăture. După-amiezi pe fugă, încercând să alegem cadourile perfecte pentru cei ce ne așteptau acasă, în timp ce ne dădeam întâlnire pe plajă. Seri cu jocuri de cărți, alte glume imperfect traduse sau imposibil de tradus. Momente în care ni se luminau până și cele mai întunecate colțuri ale sufletului, cu îmbrățișări după care nu știam că urma să plângem. Îmbrățișări ce aveau să fie ultimele, cel puțin pentru o perioadă.
Am dansat cu cehii, am înotat cu turcii, am cântat cu bulgarii și am făcut plimbări pe plajă cu spaniolii. Brainstorming-uri pe malul mării, miezul nopții prins cumpărând gustări, scări coborâte în grabă doar ca să mă opresc la baza lor, să râdem şi să ne mișcăm haotic împreună. Am simțit toate emoțiile pe drum cu românii, m-am bucurat de fiecare minut petrecut pe drum, de poveștile din cameră, de momentele petrecute în liniște pe balcon, de fiecare “Mâncați repede, mergem la mare!”.
Am plâns când am urcat în mașină şi nu știam dacă o să ne mai întâlnim vreodată. Am râs la ultimele glume, am zâmbit printre lacrimi de recunoștință pentru cel mai frumos final de vară.
A însemnat o nouă viață cu o nouă familie. Un nou acasă.
Diana Cordun, clasa a XI-a E
Experiența Erasmus Polonia
Farm 4 Youth – Ecological Competences and Farming Environmental Protection
Odată cu începerea şcolii, am avut ocazia de a cunoaşte, în cadrul unui proiect Erasmus+, oameni sinceri, veseli, ce aveau o poveste de viaţă unică şi care proveneau din diferite locuri ale lumii. Tema proiectului, intitulată „Farm 4 Youth” s-a bazat pe prezentarea situaţiei ecologice din fiecare ţară participantă, respectiv pe crearea unei modalităţi inovative cu ajutorul căreia oamenii pot proteja natura.
Proiectul FARM 4 Youth a fost un schimb de experienţă, implementat în cadrul programelor Erasmus, ce a implicat 36 de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani din 6 ţări (Polonia, Slovacia, Muntenegru, Spania, Grecia, România) la Cracovia, Polonia.
Majoritatea timpului am muncit în cadrul unei ferme cu totul unice, aceasta fiind construită strict din obiecte care, teoretic, erau inutilizabile, ne-am ocupat de plantarea unor seminţe ce vor creşte pe perioada iernii, pentru marcarea legăturii dintre ţările participante sau crearea unei plante şi adăugarea energiei solare în aceasta prin intermediul unui bec ecologic, acestea fiind doar câteva dintre activităţile realizate.
Scopul proiectului a fost creşterea gradului de conştientizare a opţiunilor de proiectare durabilă şi socială, modul în care acest lucru se aplică creşterii calității alimentelor locale, crearea cetăţenilor conștienți de impactul lor asupra mediului, care au acces la oportunităţi agricole urbane, încurajarea conexiunilor interculturale și interdisciplinare, care conduc la colaborarea pentru investiţii umane, sociale şi naturale. Metodele utilizate în proiect au avut în vedere educaţia non-formală, ateliere cu artiști, artă vizuală, pictură, design.
Pentru mine, participarea în cadrul acestui proiect a reprezentat o experienţă unică, datorită faptului că am fost, pentru 10 zile, pe cont propriu, lucru ce m-a responsabilizat. În ciuda faptului că nu am avut o asemenea experienţă precedentă, nu am trecut prin acea etapă de incertitudine, fiind susţinut de toate persoanele ce au participat în trecut la alte proiecte europene, care îmi mărturiseau că Erasmus este una dintre cele mai apreciate, îndrăgite și, totodată, controversate experiențe, susţinând că viaţa de tânăr nu poate fi completă fără a trece prin asta.
Aşadar, încurajat de colegi şi de părinţi, am plecat alături de ceilalţi membri ai delegaţiei României în orașul Cracovia. Pentru mine, imaginile cu care voi rămâne sunt cele cu fosta capitală a Poloniei, ce se impune turiştilor prin grandoarea clădirilor sale medievale şi prin istoria acestora.
Datorită acestui „şoc cultural” şi tuturor celorlalte lecţii de viaţă ce se adaugă acestuia, recomand tuturor tinerilor să participe în aceste proiecte, deoarece este imposibil să nu te întorci cu o sumă consistentă de cunoştinţe pe care altfel nu le-ai fi putut obţine.
Din conversaţiile pe care le-am purtat atât cu delegaţiile celorlalte ţări, cât şi cu cea a României, am ajuns la concluzia că un astfel de proiect european îţi oferă oportunitatea de a călători şi de a locui temporar într-o ţară străină, în timp ce te maturizezi de la o zi la alta. În ciuda faptului că nu te afli în cea mai confortabilă situaţie, cazarea nefiind tocmai ca acasă, eşti învăţat să te descurci într-o societate total diferită faţă de cea din care provii. Pentru a deveni o persoană responsabilă, mereu trebuie să fii la curent cu situaţia ta financiară, ceea ce te va face mai adaptabil şi mai deschis către idei şi oportunităţi.
În cele din urmă, depinde cum privești lucrurile. Dacă ești interesat de cunoştinţe culturale și consideri că orice experiență este o lecție de viață, argumentele contra, precum bariera lingvistică sau trăirea într-un mediu mai puţin confortabil, sunt doar motive în plus să accepți provocarea. Astfel, acest proiect reprezintă o experienţă unde poți întâmpina dificultăți, zile bune, zile grele, exact ca în viață. Dacă ești dispus să le îmbrățișezi, să le transformi în oportunități de dezvoltare și învățare, vei avea parte de o experiență de neuitat, ce îți va lărgi orizonturile nu doar în domeniul academic și profesional, ci și în cel personal.
Comments