top of page
  • Ioana Pauliuc

Astăzi este despre tine, despre mine, despre noi: notițe din psihologie cu dr. Cristian Andrei

În momente în care îți calculezi perioada bună sau perioada în care lucrurile par să ia o altă întorsătură, realizezi că tot ce ai nevoie este o discuție prietenoasă cu cineva care cunoaște ce înseamnă pentru tineri norocul sau neșansa. Această persoană este domnul Cristian Andrei, psihoterapeut, medic specialist neuropsihiatru, trainer și autor. Liceenii din CNI au avut ocazia să-l asculte și să-i adreseze întrebări, în cadrul conferinței online Antrenat de majorat!, care a avut loc în cadrul Zilelor CNI, pe 27 ianuarie 2021, coordonator prof. Cătălina Rusu.


Președinte fondator al Institutului de Relații Umane, dr. Cristian Andrei și echipa de specialiști de la clinica sa Pragul Alb susțin seminare, ateliere de lucru și conferințe pe teme diverse, abordând tematici ce fac parte din cotidian, care preocupă ființa umană.

Prima impresie pe care am avut-o în timpul discuției despre psihologia comportamentului uman a fost că toți participanții din întâlnirea de pe platforma Zoom sunt prieteni și stau de vorbă la o cafea. Atmosfera pe care domnul doctor a creat-o a făcut loc sincerității și destinderii, deci înțelegerii informației. Ceea ce m-a surprins a fost că aspectele esențiale au fost transmise prin intermediul unui act de comunicare inedit, cu interogații succesive adresate de aceeași persoană și care duc în același punct. Prin multitudinea întrebărilor puse elevilor despre noroc și ghinion, domnul Cristian Andrei relevă un răspuns reprezentat de contopirea tuturor răspunsurilor pe care le-a primit: “norocul și ghinionul sunt același lucru”. Totul a pornit de la “Ce este norocul?”, a trecut prin “Știi să faci clătite?” și a ajuns la “Trebuie să existe ceva care să potențeze obiectul idealizat”. Cum s-a întâmplat asta? Ei bine, cu un talent surprinzător de moderator, medicul nostru a obținut exact ce își dorea încă de la început, primind răspunsul: “În viață am nevoie doar de un gram de noroc”. Astfel, discuția a continuat despre necesitatea norocului și, de fapt, despre cât de puțin ne-ar ajuta să nu avem și experiențe mai puțin plăcute care să ne întărească și care să fie în umbra celor plăcute, exact așa cum sarea din compoziția clătitelor le face să fie mai gustoase. Într-o notă deloc științifică sau greu de înțeles, domnul Cristian Andrei ne învață cât de firesc este să trecem prin ambele tipuri de experiențe și care, în definitiv, sunt același lucru. Ghinionul tău poate fi norocul altuia, sau viceversa. Totul este despre perspectivă, despre factori, despre cum vedem noi lucrurile. Important este să alegem să mușcăm clătita care ne face fericiți.

Așa am ajuns la suferința necesară în devenirea unui om. Pentru a înțelege mai bine, medicul ne-a povestit exemplul unei mame îngrijorate de propriul copil care, deși avea toate cele necesare, a ales drumuri periculoase ale adolescenței, precum drogurile. Mama nu înțelegea unde anume este problema și cum ar trebui să o rezolve, întrucât lucrurile materiale nu lipseau din viața copilului. Avea “tot ce își dorea”. Replica domnului Cristian a fost următoarea: “Are nevoie de puțină suferință”. Ceea ce dorește să spună acest exemplu este că situația materială foarte bună și această protecție exagerată a părintelui față de copilul său duc către un soi de perfecțiune a stilului de viață care nemulțumește, care cere mai mult, care cere altceva, iar acel altceva este găsit în lucrurile care pot fi ascunse de părinți și care provoacă o suferință inconștientă. Un copil are nevoie, uneori, să fie lăsat să se descurce singur, să experimenteze lucruri fără să fie ținut de la spate tot timpul. Sună ciudat, dar ajută să mai și cazi de pe bicicletă. Independență. Sarea de care are nevoie orice persoană pentru a ajunge să guste fericirea.

Din același motiv, ne-a explicat domnul psihoterapeut, persoanele prețuiesc mai mult ceva sau pe cineva abia atunci când lipsește. Vedem cum această potențare de care au nevoie lucrurile este necesară. A povestit un caz despre o femeie care făcea toate eforturile pentru soțul ei, surprize frumoase și bunătăți, iar acesta continua să plece la golf, spre supărarea ei. Replica domnului Cristian Andrei a fost “Dumneavoastră nu aveți meciuri de golf la care să mergeți?”. Zis și făcut. Femeia i-a răspuns la telefon soțului și i-a spus să își facă o plăcintă. Așadar, uneori eforturile constante pe care le facem pentru persoanele pe care le iubim devin impresia unui reflex necondiționat, doar dacă nu ne acordăm puțin timp și nouă înșine și, desigur, persoanelor să prețuiască toate aceste demonstrații de iubire.



Exercițiu – Cum să afli ceea ce prețuiești cu adevărat:

  • trei bilețele – scrii cele trei lucruri pe care le consideri cele mai importante din viața ta;

  • rupe un bilețel;

  • mai rupe un bilețel.


Această conferință m-a îndemnat, de asemenea, să încerc să înțeleg mai mult acțiunile celor din jurul meu. Ni s-a povestit un alt caz, al unei fetițe care primește un marker fosforescent de la tatăl ei, pe care îl ia la școală. Un coleg îi fură markerul, la care tatăl îi spune să stea liniștită pentru că mai are unul. Fetița ezită să îl ia școală, pentru a nu fi furat iar, însă tatăl ei insistă. A doua zi, băiatul îi fură iar markerul. Fetița vine supărată acasă, însă tatăl ei îi dă încă un marker. Cu acela este hotărâtă să nu meargă la școală, însă tatăl ei insistă din nou. A treia zi, băiatul, nervos, îi spune: “Ai 100 de markere? Ia-le și pe astea”. Supărarea a apărut tot la cel care a comis acțiunea, ceea ce înseamnă că există ceva de la care pleacă totul. Trebuie să analizăm și să ajutăm atunci când observăm anumite comportamente, fără a judeca.



Dintre impresiile participanților la conferință


Delia Sofian: Conferința ținută de dr. Cristian Andrei mi-a plăcut foarte mult și consider că a fost un subiect de discuție care a meritat atenția acordată. A fost o întâlnire aparte, deoarece a avut un dialog deschis cu noi, elevii, și domnul doctor a punctat niște idei ce ne-au făcut să conștientizăm că unele lucruri neplăcute ne pot ajuta să fim mai puternici, iar discuția a fost menită să ne ajute în acțiunile pe care le vom face în viitor.


Ecaterina Grosu: Pot spune că experiența întâlnirii cu doctorul Cristian Andrei din cadrul proiectului „Antrenat de majorat!” a fost una care și-a lăsat amprenta asupra dezvoltării mele ca personalitate. Această întâlnire m-a fascinat prin felul în care a fost coordonată, doctorul dând dovadă de profesionalism în activitatea sa și reușind, de asemenea, să transforme această conferință într-un dialog deschis spre comunicare. Fiind o adolescentă încă în proces de dezvoltare, această întâlnire (cu toate că a fost virtuală), m-a învățat să trăiesc fiecare clipă după propria intuiție și să nu mă bazez pe „noroc” sau să nu acuz viața pentru așa numitele „ghinioane”.



Îl puteți urmări pe dr. Cristian Andrei în cadrul emisiunilor de televiziune Tribunalul poporului de la Prima TV, 9595 de la Antena 1, al emisiunilor radio Dialog Întredeschis de la Kiss FM, 2 seri la rând de la Magic FM, Lecții Particulare la Radio 21.

Este autorul cărților: Cine m-a făcut femeie, Pernă si ruj, Lecții particulare (2 volume), Culegere de probleme psihice.


Ioana Pauliuc, clasa a XI-a C



53 views
bottom of page