top of page
Anemona Maria Luchian

Anemona Maria Luchian - medaliată cu aur, argint și bronz la Olimpiada Internațională de Științele Pământului


ANEMONA MARIA LUCHIAN, clasa a XI-a, COLEGIUL NAŢIONAL, a participat la Olimpiada Internațională de Științele Pământului – IESO, desfășurată în Beijing, capitala Republicii Populare Chineze, în perioada 8-16 august 2024.

Olimpiada Internațională de Științele Pământului – IESO a fost înființată ca una dintre activitățile majore ale Organizației Internaționale pentru Educație în domeniul Geoștiințelor (IGEO) și este o competiție anuală pentru elevii din învățământul liceal. IESO urmărește să încurajeze relațiile de prietenie între tinerii elevi din diferite țări și să promoveze cooperarea internațională în schimbul de idei și materiale privind științele Pământului și educația în acest domeniu.

Anemona a obținut trei medalii:

 

➢ Medalie de aur pe echipe la secțiunea ESP (Earth System Project)

➢ Medalie de argint pe echipe la secțiunea ITFI (International Team Field Investigation)

➢ Medalie de bronz pentru concursul individual.

 

Coordonatori:

 

➢ Prof. Ioana Bohotineanu - Biologie

➢ Prof. Alina Maria Iacoban - Chimie

➢ Prof. Jean Marius Rotaru - Fizică

➢ Prof.Dorin Fiscutean - Geografie

 

 



Anemona Maria Luchian

 

Olimpiada Internațională de Științele Pământului - IESO - este una dintre cele mai inedite și complexe competiții la care poate participa un elev. Ediția a XVII-a a avut loc în perioada 8-16 august 2024, în Beijing, capitala Republicii Populare Chineze. Aceasta urmărește să încurajeze relațiile de prietenie între tinerii elevi din diferite țări și să promoveze cooperarea internațională în schimbul de idei și materiale privind științele Pământului și educația în acest domeniu.


Această competiție prestigioasă presupune o varietate de probe teoretice și practice. Cea individuală, la care am câștigat medalia de bronz, a constat în două examinări scrise de câte patru ore și o zi întreagă petrecută pe teren, la probele practice. Am mai participat și la alte două probe în echipe internaționale alcătuite aleatoriu. Prima, numită Earth System Project (ESP), a vizat realizarea unui poster științific cu o tematică aflată în ziua competiției, cea a habitabilității planetelor.

Echipa din care am făcut parte a ales să analizeze influența concentrației elementelor radioactive din alcătuirea unei planete asupra habitabilității acesteia. De la această secțiune m-am întors acasă cu medalia de aur. Cealaltă secțiune, cu denumirea International Team Field Investigation (ITFI), la care am obținut medalia de argint, a presupus interpretarea analizei chimice a apei unui lac din apropierea Beijingului, Yanqi Lake. În cadrul acestei probe am avut o parte practică, în cadrul căreia am colectat mostre de apă pentru a le analiza pH-ul, temperatura etc. și o parte teoretică care s-a concretizat printr-o prezentare pe baza cercetărilor întocmite.


IESO este o olimpiadă interdisciplinară în sensul deplin al cuvântului. Chiar dacă faza națională conține probe teoretice și practice la patru discipline, biologie, chimie, fizică și geografie, la faza internațională, povestea se schimbă radical. Conținuturile nu se regăsesc aproape deloc în programa școlară din România. Se pune foarte mult accent pe geologie, meteorologie, hidrologie, astronomie, paleontologie, iar enumerarea ar putea continua. Practic, a trebuit să învăț totul despre Pământ, de la scară microscopică la scară planetară și de la formarea Sistemului Solar până în prezent. Astfel, a fost nevoie de foarte mult studiu individual, pe baza tratatelor și a cursurilor în limba engleză, fiind mai eficient sa învăț astfel pentru a mă familiariza cu termenii specifici, dar și pentru că materialele necesare erau mai recente și mai precise. De asemenea, un rol crucial în pregătirea mea a avut ajutorul profesorilor, atât al celor din școală, cât și al cadrelor didactice din mediul universitar. Am participat alături de colegii din lotul României la pregătiri centralizate timp de două săptămâni în București, unde am avut ocazia să fixăm informațiile acumulate la nivel practic și teoretic.

Cea mai inedită experiență a fost, după părerea mea, ocazia de a lucra în echipă cu tineri cu interese și scopuri asemănătoare cu ale mele, într-un mediu care ne-a încurajat să colaborăm și să învățăm unii de la alții. Astfel, am experimentat pe propria piele ce înseamnă să fii cercetător, pentru că în viața reală nu trebuie doar să știi să rezolvi niște probleme sau teste, trebuie să poți să colaborezi și să aduci plus valoare într-o echipă bună, pentru a avea rezultate de succes.



Pasiunea pentru științele pământului s-a născut din afinitatea mea pentru interdisciplinaritate și pentru științe, în special fizica și chimia. Încă din copilărie am fost pasionată de aceste domenii și particip la olimpiadele de științe din gimnaziu. Sunt recunoscătoare că, prin studiul lor an de an, am ajuns atât de departe, am beneficiat de șansa unică de a vizita China, o țară cu o cultură extraordinară, și de a crea, atât cu colegii mei de lot, cât și cu participanții din celelalte țări, amintiri extraordinare pe care le voi purta cu mine toată viața. Sunt foarte mândră că am reprezentat România și că m-am întors acasă cu trei medalii valoroase.

Mă bucur enorm că am aflat și am învățat atât de multe lucruri noi pe care nici nu credeam că voi ajunge vreodată să le studiez atât de intens. Am avut prilejul să îmi cultiv foarte multe abilități, întrucât la probele practice nu am lucrat pur și simplu într-un laborator. Am mers pe teren, m-am cățărat pe stânci, am spart roci cu ciocanul, am analizat din punct de vedere geologic, printre altele, secțiuni stratigrafice și un sit fosilifer.

Diversitatea abilităților necesare pentru a putea excela la această olimpiadă este incredibilă, dar astfel, mi-a oferit o multitudine de perspective noi asupra lumii din jurul meu, în special asupra naturii. Acum aș putea să mă duc undeva în natură și, privind în jurul meu, să îmi dau seama într-o măsură semnificativă ce s-a întâmplat acolo acum zeci sau sute de milioane de ani, în urma căror procese a evoluat Pământul pentru a prinde acea formă. Este un sentiment satisfăcător să poți citi astfel istoria unui loc.

 



 

Prof. Dorin Fiscutean – geografie

 

Am participat la formarea Anemonei Luchian în ultimii șase ani, fiindu-i profesor de geografie, iar în anul școlar anterior i-am fost mentor pentru participarea la Olimpiada Internațională de Științele Pământului (IESO). În această perioadă, ea a demonstrat o capacitate intelectuală și o abilitate științifică extraordinară, evoluând de la un elev de top în clasa a V-a, la unul dintre cei mai buni în domeniul științelor în prezent. Anemona se numără printre acei elevi rari care combină o aptitudine naturală pentru științele exacte cu o dorință constantă de a învăța și de a descoperi, într-un mediu academic care solicită mereu adaptabilitate. Ea are capacitatea de a înțelege concepte complexe de geografie, fizică, chimie și biologie căutând în mod constant noi provocări. Acest lucru mi-a fost dovedit de performanța ei competitivă continuă, având în vedere că a adus în școală premii remarcabile de la fazele naționale ale olimpiadelor de fizică și chimie în ultimii patru ani.

De la Olimpiada Internațională de Științele Pământului (IESO) s-a întors cu medalie de aur la secțiunea ESP (Earth System Project), medalie de argint la secțiunea ITFI (International Team Field Investigation) și medalie de bronz pentru concursul individual. Astfel de concursuri sunt deosebit de solicitante prin registrul foarte larg de informații și de discipline pe care un elev trebuie să le stăpânească foarte bine. Rezultatele obținute dovedesc, într-adevăr, valoare și cunoștințe foarte solide, că știe să învețe inter și transdisciplinar și că școala a avut capacitatea să o pregătească pe orice direcție a avut nevoie.

În plus, Anemona, urmărindu-și pasiunea pentru științele aplicate, continuă să abordeze proiecte inedite, participând la ediția din anul trecut a ROSPIN School și la competiția asociată: Romanian CanSat/Rocketry Championship (RCRC), unde echipe de elevi de liceu au avut ocazia să învețe cum să proiecteze, să codeze și să construiască un model de rachetă. Această experiență unică i-a permis să-și demonstreze interesul pentru tehnologie și aplicațiile practice ale științelor exacte. Împreună cu o echipă a școlii noastre, ea a participat și la consacrata Conferință Internațională MATh.en. JEANS 2024: https://www.mathenjeans.fr/ unde elevii au realizat, cu ajutorul cadrelor didactice, diverse lucrări științifice pe teme din domeniul matematicii.

La nivel personal, Anemona este foarte silitoare, deșteaptă, harnică și pricepută, cu o personalitate plăcută. Ea se distinge prin dedicarea sa, atât la școală, cât și în diverse competiții, rezultatele sale remarcabile fiind datorate muncii asidue, determinării și pasiunii ei autentice pentru știință, dar fiind și produsul unei minți logice și curioase care acordă o atenție deosebită fiecărui detaliu. Are toate calitățile pentru înalta performanță.

O felicit, mă bucur pentru ea, iar munca confirmă un rezultat foarte frumos!

 

 

Prof. Ioana Bohotineanu – biologie

 

Pregătirea pentru o  performanta internațională înseamnă pasiune, ore întregi de pregătire, întrebări care își găsesc răspunsul nu întotdeauna într-un premiu sau o distincție, dar mereu într-o amintire plăcută la hotarul nestatornic dintre adolescența Anemonei  si maturitatea mea când, poate, pentru gânduri nu exista ireversibilitatea timpului.

       Mi-aș dori să pot transforma toată emoția în ceva palpabil, pentru a realiza că sunt anumite clipe de grație când faptele și vorbele unui elev pasionat de studiul interdisciplinar  pot face diferența in viața cuiva, elev și profesor deopotrivă căutând mai puțin succesul si mai mult valoarea. Felicitări, Anemona!

 

 

Prof. Alina Iacoban – chimie

 

Rezultatele deosebite pe care Anemona Luchian le-a obținut la O.S.P sunt urmare a învățării constante, a preocupării susținute pentru disciplinele din domeniul așa numit al “științelor naturii”, dublate de ambiție, curiozitate și pasiune pentru cunoaștere.

Am remarcat în mod deosebit interesul Anemonei pentru înțelegerea profundă a noțiunilor de chimie, prin realizarea de conexiuni interdisciplinare- competență de bază pentru a performa la astfel de competiții. De asemenea, un atuu l-a reprezentat interesul special pe care l-a acordat experimentului - ca metodă de investigație științifică, pe care a perfecționat-o constant în laboratorul de chimie.

 


Prof. Jean Marius Rotaru – fizică

 

Medaliile obținute de Maria Anemona Luchian la Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului sunt o încununare binemeritată a pasiunii pentru științe a unei eleve extraordinar de curioase, harnice și ambițioase. În toți acești ani, am remarcat că mintea ei a fost captivată de toate fenomenele studiate teoretic și experimental în timpul orelor de fizică. Munca ei a fost constantă, iar ea este multiplă medaliată la olimpiadele naționale de fizică și chimie din ultimii ani. Cred că Maria Anemona și-a găsit chemarea și vom auzi de progresul ei și peste ani, în laboratoarele de cercetare ale științelor naturii din întreaga lume. 



 

 

71 views

Comments


bottom of page