top of page
Alexandru Mereuță

Alexandru Mereuță - o experiență incredibilă la International Settlement Design Competition, NASA Kennedy Space Center

La finalul lunii iulie, Alexandru Mereuță, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Iași, a reprezentat România, alături de alți patru elevi din București, la ISSDC (International Settlement Design Competition), fiind unul dintre cei 12 participanți ai echipei europene.

Competiția s-a desfășurat la NASA Kennedy Space Center, însumând 240 de elevi din toate colțurile lumii. Acesta a stat o săptămână în SUA timp în care a mers aproape zilnic la NASA KSC, pentru vizita un centru de lansare cu o istorie incredibilă ce se întinde peste 60 de ani și a lucrat, într-o echipă internațională, la un proiect lunar plasat în viitorul îndepărtat. Alături de alți 61 de participanți din toată lumea, a făcut parte din echipa Grumbo Aerospace, reprezentând una dintre cele patru companii simulate din anii 2060.

Misiunea lor era să vină cu o soluție complexă din punct de vedere tehnică la cerințele punctuale prezentate în Request for Proposal-ul (RfP-ul), primit la începutul competiției. După trei zile de muncă, zeci de ore de materiale citite, discuții și dezbateri, elevii au reușit să întocmească o prezentare amplă de 50 de slide-uri, pe care Alex a explicat-o alături de alți 9 membri ai echipei în fața unui juriu format din specialiști de la NASA. Ideea lor s-a diferențiat doar prin detalii subtile de performanța echipei Vulture, care a câștigat competiția.

Pentru a concura la ISSDC, toamna trecută Alexandru a participat la ROSDC (Romanian Space Design Competition) București și a fost selectat să trec la etapa europeană, unde s-a clasat printre finaliști.



Alexandru Mereuță


La finalul lunii iulie, pe data de 24, am pornit în ceea ce avea să devină o experiență unică pentru mine, care îmi va rămâne mereu la suflet: International Space Settlement Design Competition (ISSDC) 2024. 

Deși pare a fi o simplă competiție internațională, în săptămâna în care am stat în SUA am avut ocazia să experimentez cultura americană într-unul din cele mai exotice state (Florida) și, bine-înteles, să interacționez cu membrii din domeniul aerospațial, precum astronauți, cercetători și traineri(dintre care unii chiar ne-au oferit și cursuri digitale pentru dezvoltarea soft-skill-urilor). 

Înainte de începerea competiției, am avut o zi în care să ne acomodăm, mai ales din cauza schimbării destul de mari a fusului orar, când aveam posibilitatea de a vizita zona, iar majoritatea persoanelor din echipa Europei am decis că dorim să cercetăm fiecare parte a Kennedy Space Center, locație în care urmau să se desfășoare următoarele zile competiția în Centrul Educațional. Pentru vizitarea căreia aveai nevoie de o zi întreagă, existând expoziții cu majoritatea programelor spațiale importante și revoluționare (precum Apollo, Atlantis etc.) alături de multe experiențe virtuale și simulatoare, baze de date interactive, alături de cafenele și restaurante îmbinate în fundal, toate cu tematică spațială. 

În prima zi, ne-am adunat la cazare toate echipe și am început să ne cunoaștem: 248 de oameni veniți de peste tot din lume, împărțiți în patru echipe, eu făceam parte din Grumbo. Având obiceiuri și experiențe complet diferite, variând de la olimpici interanționali și pasionați se tehnologie cu experiențe la concursuri ținute la universități prestigioase precum Harvard și Oxford și până la antreprenori cu multiple inițiative internaționale și un portofoliu incredibil, am rămas prieten cu multe persoane pe care le-am cunoscut acolo pentru prima dată. Seara am petrecut-o la piscină, unde ne-am destins înainte să primim primul document care dădea startul agitației: press-releasul. 

Acesta prezenta practic foarte pe scurt ce urma noi să proiectăm zilele viitoare și ne îngăduia să începem planurile. Am făcut câteva simulări de alegeri pentru cele mai importante roluri din echipă și ne-am grupat în departamente pentru a începe să căutăm idei din ce în ce mai variate care ar putea să ne ajute să ne mișcăm mai repede atunci când primim request for proposal-ul (rfp-ul), a doua zi la prânz, la Kennedy Space Center. 

În jurul miezului nopții am plecat rapid pe plajă pentru a privi cum decolează racheta Falcone 9. Deși evenimentul a avut o întârziere de două ore, toți am decis să rămânem să o privim, începând competiția doar cu trei ore de somn la bord. Totuși, de câte ori în viață ai oportunitatea de a te observa de decolarea unei rachete? 

Dis-de-dimineață nebunia a început. Încă de la instructajele tehnice agitația devenea din ce în ce mai puternică și toți eram cât puteam de atenți la orice detaliu care ar fi putut să ne ajute echipa să se remarce. La prânz am început să proiectăm baza propriu-zis, eu făcând parte din departamentul structural (fiecare echipă avea o structură complexă, asemănătoare rolurilor dintr-o companie aerospațială). După cam 3 ore am reușit să venim cu o soluție pentru o structură practică și sigură, însă am schimbat-o imediat în mașină atunci când ne-a venit ideea inventivă de a combina 3 tehnologii diferite oferite de subcontractorii pe care îi aveam în viitorul îndepărtat.  

Au rămas două nopți aproape nedormite în care ideile se amestecau cu design-urile făcute pe software-uri ca Fusion360 și Blender, alături de verificări spontane ale echipei roșii (specialiști în ingineria aero-spațială de la NASA care ne verificau prezentările și puneau sub semnul întrebării orice li se părea impractic sau imprecis). În cele din urmă, după aproape 72 de ore, am avut șansa să ne pregătim pentru prezentarea muncii noastre în fața unui juriu care avea la final 10 minute să ne pună întrebări referitor la orice detaliu le stârnea curiozitatea. 



Dat fiind spațiul limitat din fața juriului, am fost aleși 10 oameni să reprezentăm echipa Grumbo (care cuprindea nu mai puțin de 62 de membri). Chiar dacă am încercat să repetăm discursurile noastre înainte de două-trei ori, stresul pe care l-am simțit când am avut de prezentat cele 6 slide-uri la care lucrasem intens în cele 3 zile (din cele 50 ale prezentării) a fost o presiune pe care nu am mai experimentat-o niciodată. 

În fața mea era un juriu format din ingineri care muncesc zilnic la NASA în misiuni și proiecte de cercetare. Se așteptau la o prezentare aproape perfectă, plină de viață și concisă, în care să reușim să parcurgem toate cele 50 de slide-uri în 30 de minute alocate. Orice greșeală nu mă afecta doar pe mine, ci se revărsa asupra întregii echipe. Asta, combinat cu cele 8 ore de somn adunate în 3 nopți, reprezintă pentru mine un moment de neuitat. Am reușit să prezint bine, îndeajuns de detaliat cât să nu sar peste nimic, dar să nu le tai coechipierilor mei prea mult din timpul de prezentat. Mi-am depășit limitele și sunt foarte mândru de prezentarea mea. 

Patru ore mai târziu am fost anunțați că proiectul nostru a fost clasat pe locul doi, un rezultat care, deși ne-a dezamăgit un pic, ne-a făcut mândri de efortul depus și de implicarea necondiționată, de experiența aceasta incredibilă.

  Recomand oricui să încerce ceea ce consideră imposibil. Eu m-am dus din curiozitate în octombrie 2023 la ROSDC, însă am reușit să ajung chiar în etapa finală, la legendarul NASA Kennedy Space Center. Nu știi niciodată ce îți rezervă viitorul!



Profesor coordonator (la nivel local) - Gabriela Conea:


Alexandru Mereuță din clasa a XII-a B este acel elev pe care orice profesor și-l dorește să-l aibă în clasă: curios, dornic de cunoaștere, găsește bucuria în învățare, excelând la chimie și activități aerospațiale. Declanșatorul pasiunii pentru explorarea spațiului a fost concursul ROSPIN School 2022 unde echipa sa - "Stardust Innovations" - a câștigat locul I la nivel național, concurând alaturi de 44 de echipe, pe o temă despre dezvoltarea viitoarelor misiuni lunare. Rachete, rachetomodele, planuri de afaceri au reprezentat subiectele analizate de juriu iar calitatea proiectului realizat i-a asigurat calificarea la sesiunea superioară de la București unde a construit propriul rachetomodel ce a fost mai apoi și lansat. În iulie 2024 se califică la ISSDC și reprezintă Europa la NASA, iar în noiembrie 2024, ca membru al ROSPIN (Romanian Space Initiative), dovedește calități excelente de leadersip și comunicare, organizând în liceul în care învață regionala ROSDC de la Iași, un concurs ce a oferit celor 72 de elevi participanți din regiunea NE șansa să ajungă la NASA.



La nivel național, Alexandru este îndrumat de specialiști de la ROSPIN.

1 view

Comments


bottom of page