La Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată, Bandung, Indonezia, 26-29 septembrie 2024,
Alexandru Mereuță, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național, coordonat de doamna profesoară Geanina Grigoraș, a obținut medalie de aur.
Competiția a constat în două probe, una teoretică urmată de testarea abilităților analitice și practice, de cercetare și expunere a unei soluții creative și pragmatice pentru o problemă științifică în ideea valorificării potențialului și a dezvoltării academice a participanților,
Cei 119 participanți au provenit din nouă țări, în urma a două selecții online desfășurate la nivel internațional.
Alexandru Mereuță
La finalul lunii septembrie, am avut onoarea de a participa la Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată, în Bandung, un orășel pitoresc din Indonezia. Alături de rezultatul obținut, care reprezintă un punct cheie în dezvoltarea mea academică, experiența a fost cu adevărat unică, mai ales pentru că am avut șansa să experimentez timp de câteva zile cultura indoneziană cu obiceiurile ei tradiționale și contrastele față de viața europeană!
Pentru mine chimia reprezintă o pasiune, un domeniu incredibil pe care îmi place mereu să-l abordez și, mai presus de toate, o modalitate de a înțelege universul. Mereu am fost curios, am vrut să găsesc răspunsuri la până și cele mai ciudate întrebări, iar când am descoperit știința, m-am îndrăgostit de ea. La început am fost pasionat de fizică, domeniu pe care încă îmi place să îl studiez atunci când am timp liber, stând la baza cunoștințelor noastre despre univers și îmbinându-se superb cu filosofia științei, o pasiune nou descoperită.
Cu toate acestea, în clasa a IX-a, am devenit profund atras de chimie și am ales să particip la olimpiade și concursuri din acest domeniu. Din clasa a 10-a pasiunea pentru chimie a prins și dezvoltat rădăcini, care continuă să crească chiar și în prezent, pe măsură ce studiez mai în adâncime această ramură a științei.
Deși cel mai mult îmi plac chimia anorganică și chimia fizică, de-a lungul anilor de liceu am învățat constant toate subdomeniile chimiei și, odată cu calificare la IAChO, pregătirea s-a intensificat. Zilnic am încercat să lucrez cât mai multe probleme de nivel avansat și să parcurg teoria pe care nu avusesem șansa să o învăț încă, uneori și 10 ore pe zi, niciodată nepărându-mi prea mult… și iată că timpul petrecut printre cărțile si tratatele de chimie sau prin laborator a condus la un rezultat minunat: am obținut prima mea medalie la o competiție internațională!
Sunt foarte recunoscător pentru toată susținerea primită din partea părinților mei, care m-au ajutat și mi-au fost întotdeauna alături, indiferent cât de neașteptată sau din scurt a fost o activitate la care m-am înscris și care m-au încurajat să îmi urmez pasiunea încă din clasa a IX-a.
Apreciez enorm efortul depus de doamna profesoară Geanina Grigoraș alături de mine și de ajutorul și resursele primite de la ceilalți profesori pe care i-am întâlnit din clasa a IX-a și până în prezent. Călătoria în inima Asiei a fost ceva cu totul nou și îmi va rămâne mereu în suflet, iar de medalia de aur obținută sunt foarte mândru, însă sper să fie doar începutul!
Profesor coordonator - Geanina Grigoraș:
Misterele ascunse printre reacții, compuși și structuri chimice l-au atras încă din clasa a IX-a pe Alexandru. Pe parcursul anilor de școală, în urma reacțiilor zilnice ale lui Alexandru cu această știință, s-au format produși de reacție frumos cristalizati, cu structuri în care se disting clar pasiunea, dăruirea, entuziasmul, perseverența și consecvența elevului. Mă bucur că am avut rol în acest parcurs al reacțiilor dintre Alexandru și chimie.
Comments