Interviu cu doctorul Liliana Strat
Adolescenții sunt adesea în dilemă în privința a ceea ce vor să devină și sfatul unui adult cu experiență este util. Lucrați într-un domeniu care figurează printre primele opțiuni pentru facultate ale absolvenților de liceu. Cum v-ați ales acest drum în viață, respectiv Facultatea de Medicină și Farmacie?
În familia mea ambii părinți au practicat medicina, la fel și sora mea, iar în timpul comunismului, mai ales pentru fete, opțiunile erau restrânse, iar tatăl meu m-a convins să o aleg. Acum am ajuns să îi mulțumesc că a pus presiune să aleg medicina, deoarece în acel context social a fost o decizie foarte înțeleaptă.
Dar specialitatea? Dintre toate ați optat pentru obstetrică și ginecologie, de ce?
Am avut norocul de a avea un profesor foarte bun, care m-a făcut să fiu pasionată de această specialitate, dar cel mai important, m-a pregătit pentru a fi sigură pe ceea ce fac, chiar și în cele mai dificile situații.
Dacă ar fi să studiați din nou medicina acum, ați face asta?
Din păcate mediul de lucru s-a schimbat foarte mult și foarte rapid, în mod special din partea pacienților, dar și a doctorilor, iar în vremurile actuale se poate obține un salariu cel puțin la fel de bun și prin alte profesii, iar sacrificiile nu sunt apreciate suficient.
Pentru cei care abia acum se decid dacă aceasta este ceea ce vor să facă, recomandați să studieze în România sau în străinătate?
Desigur că studiile la o facultate cu deschidere mult mai mare din alte țări sunt benefice, dar cred că medicina este printre puținele materii care poate fi învățată și în țară, deoarece anatomia, bolile și modul de tratare sunt identice peste tot în lume, deci în final costurile studiului în străinătate nu sunt justificate. Spre deosebire de unele profesii care necesită studiul în străinătate, medicina se poate aduce la zi citind articole internaționale sau printr-un masterat, iar accesul la pacienți pentru studiu clinic este mult mai facil.
Ați menționat că s-au schimbat multe acum, la ce vă referiți și ce doriți să se îmbunătățească?
Atât pacienții, cât și doctorii și-au schimbat atitudinea față de medicină, rezidenții practicând această meserie cel mai des doar pentru salariul pe care îl oferă și mai puțin pentru satisfacția de a vindeca pacienții. De asemenea, din păcate, pacienții au devenit din ce în ce mai nepoliticoși, crezând că o vizită la medic rezolvă absolut orice probleme de sănătate, chiar dacă nu este așa, neacceptând faptul că medicii nu sunt magicieni. Totodată, condițiile de lucru sunt diferite, de când pacienții au început să utilizeze tehnologia pentru a înregistra medicii, ceea ce nu doar că pune o mare presiune pe ei, ci este și înjositor, mai ales că au rolul de a salva vieți și nu ar trebui să fie tratați ca niște infractori. Ar fi mult mai bine dacă această profesie ar fi aleasă de cei care chiar își doresc să facă o diferență în lume, iar cei tratați ar putea să accepte limitele medicinei, chiar dacă în vremurile actuale sunt puține și totodată să realizeze că persoana din fața lor s-a pregătit mulți ani pentru profesia de doctor, cu multe sacrificii și că merită respect.
Continuând discuția despre viitorii medici, ce calități considerați că sunt necesare?
Cea mai importantă consider că este capacitatea de a-ți controla emoțiile, deoarece deseori ești pus în situații limită și totodată posibilitatea de a judeca rapid este necesară. Empatia te face să-ți dorești să ajuți și practic acesta este scopul tău.
Va fi în continuare o meserie căutată? Ce alte slujbe considerați că vor rezista testului timpului?
Desigur, ființa umană și capacitatea de gândire nu vor putea fi înlocuite de roboți foarte curând, iar unele cazuri necesită nu doar analizarea simptomelor după ceea ce este prezentat în carte, deoarece pot apărea complicații care duc la un diagnostic total diferit, ce nu poate fi determinat de inteligența artificială. Referitor la alte profesii, urbanistica va fi teribil de căutată, din cauza problemelor de organizare a orașelor, a suprapopulării și poluării. Specialiștii în dezvoltarea software-urilor vor ajuta la progresul omenirii, iar profesiile din domeniul artistic vor fi necesare pentru a păstra partea frumoasă a vieții.
Ce părere aveți de situația actuală în cadrul pandemiei de covid-19?
Începutul acestei perioade a fost definit de haos și dezinformare în presă, iar în domeniul medical a fost cu atât mai dificil, deoarece pacienții erau speriați ca noi toți, iar dezorganizarea din spitale era greu de gestionat. Lipsa de echipamente de protecție din primele luni a agravat problemele și a pus în pericol atât doctorii, cât și pacienții. Acum ne-am acomodat cu protocolul și chiar dacă riscurile au rămas, activitatea în spital nu poate fi oprită.
Care este starea de sănătate actuală a populației din câte ați observat?
Nu este nicio noutate că majoritatea persoanelor sunt din ce în ce mai sedentare, aleg să comande mâncare nesănătoasă sau prelucrată, în loc să consume alimente proaspete, iar stilul de viață foarte comod a devenit cel normal. Iar referitor la sănătatea lor, de multe ori internetul a devenit cel mai bun doctor, iar telefoanele pentru o programare se transformă într-o adevărată consultație, ce desigur că nu oferă nicio rezolvare pentru problemele lor. Tratamentul nu poate fi stabilit telefonic, nici prin sugestiile tuturor rudelor și prietenilor, ci prin consult.
Populația tânără are o stare de sănătate bună în general? Ce probleme ați remarcat și care sunt posibilele soluții?
Având în vedere că lucrez la maternitate, zilnic mă confrunt cu multe tinere care nu au experiența necesară pentru a deveni mame. Fenomenul copiilor care au copii nu este întâlnit acum doar la culturile cu această tradiție și este tot mai frecvent, devenind îngrijorător, deoarece multe dintre ele nu au un viitor, ce să mai vorbim despre copiii lor... Analfabetismul este comun și este de speriat că aceste persoane dau naștere la generații care au toate șansele să ajungă și mai rău. Soluția ar fi prezentarea realității în școli și conștientizarea dificultăților creșterii unui copil la o vârstă așa mică.
Predați și la UMF Iași, cum au fost afectați studenții de pandemie?
Anul acesta ne-am desfășurat cursurile online pe platforma universității, dar experiența de învățare nu a fost nici de departe aceeași pentru studenți, care nu s-au putut concentra la fel de bine, din cauza numărului mare de ore petrecute în fața laptopului, care scad din atenție și interes. Desigur că nici pentru profesori nu a fost ideal, nimănui nu îi place să vorbească la un ecran fără să vadă reacția studenților la curs și să-și adapteze conținutul la întrebările și curiozitățile lor, iar la orele online mai mulți sunt retrași și nu îndrăznesc să întrebe cum făceau în amfiteatru.
Cum au înțeles pacienții riscurile acestei perioade?
Din păcate, majoritatea nu au conștientizat rapiditatea cu care se răspândește virusul și pericolul pe care îl reprezintă pentru angajații vitali din lunile în care totul a fost închis, irosind eforturile multor oameni în doar câteva ore de petrecere fără măsuri de protecție de bază. De asemenea, vizitele la spital ar trebui limitate acum, nu doar pentru că se pot infecta, dar și pentru că există mulți pacienți cu boli grave care nu mai încap din cauza celor ce vin pentru un control de rutină.
Cum credeți că va evolua pandemia?
Din păcate, nimeni nu are un răspuns sigur pe această temă, dar sper că ne vom relua viețile normale cât mai curând, păstrând normele de protecție, bineînțeles. Cu toții ne dorim să putem să călătorim din nou, deoarece anul acesta ne-a afectat emoțional, iar lipsa unor binemeritate vacanțe doar a agravat atmosfera apăsătoare. Vaccinarea rămâne o opțiune pentru persoanele din grupele de risc, iar pentru populația sănătoasă rămâne la latitudinea lor dacă doresc să se imunizeze.
Comments