top of page
  • Adela Rusan

Vreau să fiu... voluntar!


Când ajuți, te bucuri, iar când te bucuri, înseamnă că trăiești!

Era vara lui 2020, o zi călduroasă de august. Mă aflam pe malul Mării Negre, când am auzit pentru prima dată de clubul ,,Interact Iași Copou”. Uitându-mă pe rețelele de socializare, am văzut că acest club este în căutare de noi membri. Fără să stau pe gânduri, am aplicat online, neștiind ce mă aștepta.

Clubul Interact Iași Copou este o organizație non-profit, înființată la data de 10 decembrie 2013 și care are ca scop implementarea unor acțiuni de caritate ale comunității din care face parte prin proiectele/evenimentele pe care le desfășoară cu ajutorul și sub îndrumarea cluburilor Rotaract Iași Copou și Rotary Iași Copou.

Îmi amintesc cu bucurie de momentul în care, după un scurt interviu cu membrii board-ului, am primit un mail în care am fost înștiințată că am fost acceptată ca membru aspirant în clubul de voluntariat. Pe atunci, nu aveam nicio idee că voluntariatul îmi va schimba viața. Acum, după cinci luni în care am putut vedea atât din interior, cât și din exterior ceea ce face un adevărat voluntar, am devenit membru activ al Interactului.

Perioada de aspirație a trecut neașteptat de repede. Am participat la aproape toate ședințele clubului (organizate on-line din cauza contextului pandemic), am avut ocazia să cunosc oameni minunați și să particip la cele mai interesante și atractive evenimente de până acum.

Primul eveniment fizic de anul trecut a fost ,,Haloween Hunt”, un eveniment reprezentativ pentru clubul nostru. Am avut șansa să fiu voluntar la această activitate și astfel am putut să-mi cunosc mai bine colegii. ,,Haloween Hunt” este numele dat unei curse între timp și cunoștințe, între adrenalină și cultură, care se desfășoară în Iași, mai exact, pe traseul unor obiective istorice. Este, probabil, cel mai iubit joc de toamnă. În fiecare an se înscriu un număr foarte mare de participanți.

Un alt eveniment care a avut succes chiar și on-line a fost ,,Letters from Santa”. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, oamenii au putut să îi încânte pe cei dragi prin intermediul unor scrisori semnate sau anonime. Activitatea s-a petrecut pe rețeaua de socializare Instagram, platformă pe care participanții au primit mesajele. Fiind și eu una dintre persoanele care au fost impresionate de cuvintele frumoase, pot spune că evenimentul și-a atins obiectivul, împărtășirea bucuriei și speranței în pragul sărbătorilor.

Cel mai recent eveniment a fost ,, I am and I will”, un webinar pe tema unei boli incurabile: cancerul. Deși nu este un subiect ușor de abordat, am reușit să avem mulți participanți la discuțiile cu un medic oncolog, cu un pacient diagnosticat cu această boală și cu un apropiat al unui bolnav.


Proiectul la care lucrăm acum este ,,Letter to my love”, un eveniment asemănător cu ,,Letters from Santa”. De data aceasta, scrisorile vor transmite mesaje de Valentine`s Day.



Un eveniment viitor se intitulează ,,Hear’n’act’’. Proiectul va aborda tema voluntariatului și vor fi invitați mai mulți coordonatori ai unor instituții sau asociații ce au ca scop munca în favoarea comunității. Aștept cu nerăbdare acest eveniment, pentru că voi putea vedea parcursul unor oameni care au pornit spre viitor exact ca mine, cu dorința de a ajuta.

Cea mai importantă voce a clubului, Ioana Amalia Catană, președinte Interact Iași Copou, a avut plăcerea să ne împărtășească opinia ei referitoare la experiența dezvoltării sale prin intermediul voluntariatului:

,,În mod surprinzător, după doi ani și jumătate în care am făcut parte din clubul Interact Iași Copou, nu am avut niciodată ocazia să îmi scriu impresiile despre activitatea pe care am desfășurat-o. Pentru mine, Interact a reprezentat motorul cu care m-am lansat în viața de adolescent, a fost încă de la început ceea ce aveam nevoie ca să ies din zona mea de confort și din rutina zilnică. Evenimentele deschise publicului larg, precum ,,End Polio” sau ,,Blind date with a Book”, au fost cele care m-au ajutat sa devin o persoană organizată, am învățat ce înseamnă să creezi un eveniment pornind de la o idee, munca în echipă, cum să îți învingi emoțiile negative atunci când vorbești cu o persoană necunoscută și multe altele. Însă, cu timpul, am descoperit că oamenii care constituie acest club sunt adevăratul motiv pentru care, de fiecare dată, îmi face plăcere să merg la ședințele săptămânale, persoanele cu care am rezonat, sau nu, au fost cele cărora le mulțumesc pentru faptul că am fost ambiționată să arăt ce am eu mai bun de-a lungul timpului. Inițial, eu eram cea care își dezvolta abilitățile și se afla în procesul de învățare, dar, între timp, odată cu asumarea rolului de președinte al clubului, a trebuit să devin eu precursorul valorilor promovate de comunitatea Rotary International. Sunt mai mult ca sigură că, fără experiența din Interact, aș fi fost alt om, probabil o variantă nu la fel de bună a mea. Poate că nu toată lumea va avea ocazia să treacă prin clubul Interact Iași Copou, dar cea mai frumoasă și sinceră urare pe care i-o pot face oricui citește aceste rânduri, este să aibă oportunitatea să facă voluntariat. Pentru oamenii pe care urmează să îi cunoști, pentru modul în care personalitatea ta va înflori, pentru zilele în care vei avea mult de muncă datorită activităților în care te implici, toate acestea transformă, în general, experiența de voluntariat într-o activitate pe care ar trebui să o experimenteze toți adolescenții.”

De când am devenit membru în Interact Iași Copou, am reușit să învăț cum să lucrez în echipă, mi-am făcut foarte mulți prieteni noi și am reușit să îmi îmbunătățesc abilitățile de comunicare. Fiind membru activ, acum mă simt ca într-o familie, unde toți avem aceeași dorință: să facem lumea un loc mai bun. Am reușit să cunosc copii cu aceleași pasiuni ca și mine, adolescenți care mi-au dat sfaturi când am avut nevoie și prieteni sinceri. Voluntariatul mi-a deschis ochii spre schimbarea în bine și m-a făcut un om mai bun. Mi-am dorit nespus de mult să ajung membru activ pentru că, pe timpul perioadei de aspirație, am realizat că satisfacția muncii este principalul motiv pentru care îmi doresc să mă implic trup și suflet în această organizație.

Când ajuți, te bucuri, când te bucuri, înseamnă că trăiești și când trăiești, înseamnă că iubești ceea ce faci.


Adela Rusan, clasa a IX-a C

176 views
bottom of page